Tudomány az élet nagy kérdései

Hova tűnt a nagy szfinx orra?

Az egyiptomi Gíza jellegzetes ókori emléke a piramisok mellett a nagy szfinx, amely az időszámítás előtti 26. évszázadban készülhetett. Az elmúlt mintegy 4500 év meglátszik a szobron: a mintegy 73 méter hosszú alkotás orra már hiányzik. Vajon hova tűnhetett?

Több legenda is kering arról, hogy mi is történt a Hafré-piramis tövében álló szfinx orrával – írja a Smithsonian Journeys. Az egyik ismert történet szerint Bonaparte Napóleon egyiptomi hadjárata során, 1798-ban katonái egy ágyúval lőtték el a szobor orrát. Más legendák úgy tartják, hogy a britek vagy a mamelukok lehetnek a felelősek az orr letöréséért.

Richard Pococke brit utazó 1737-ben rajzolta le a szfinxet, képén a szobor orra érintetlen, ugyanebben az évben viszont a német Frederic Louis Norden is megörökítette az alkotást, az ő rajzán pedig a szfinx már meg van csonkítva. Feltételezhető, hogy Pococke csak a képzeletére hagyatkozva egészítette ki képét.

Fotó: iStock

Úgy tűnik tehát, hogy a szobor már több mint fél évszázaddal az egyiptomi expedíció előtt is csonka volt. Az ágyúgolyó hipotézise ellen szólnak az ókori emléken elvégzett vizsgálatok is, amelyek felfedték, hogy vésőket vagy hosszú rudakat vertek a szfinx orrába, egyet a nyeregbe, egyet pedig az orrlyukak alá.

Taki d-Dín Abu l-Abbász Ahmad ibn Ali al-Makrízi 14-15. századi arab történetíró szerint az orrot egy szúfi, Muhammad Sza’im al-Dahr üttette le.

Feljegyzései alapján időszámítás szerint 1378-ban az egyiptomi földművesek áldozatokat mutattak be a szfinxnek abban a reményben, hogy így befolyásolhatják az áradási ciklust, és elősegíthetik a bőséges termést. Ez Sza’im al-Dahr tudomására jutott, aki a közeli Sza’id al-Szu’ada-i tekkében (kolostorban) volt dervis. Mivel a gyakorlatot bálványimádásnak minősítette, úgy döntött, az orrot le kell feszíteni.

Al-Makrízi szerint tettéért a dervist később elítélték, majd kivégezték. Hogy a középkori forrás mennyire megbízható, arról megoszlanak a vélemények.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik