Tudomány az élet nagy kérdései
The Great Sphinx of Giza. Monumental limestone statue of a reclining sphinx with a lion's body and a human head (believed to represent the face of the Pharaoh Khephren). One of the pyramids in the background. Giza, Egypt

Hova tűnt a nagy szfinx orra?

Az egyiptomi Gíza jellegzetes ókori emléke a piramisok mellett a nagy szfinx, amely az időszámítás előtti 26. évszázadban készülhetett. Az elmúlt mintegy 4500 év meglátszik a szobron: a mintegy 73 méter hosszú alkotás orra már hiányzik. Vajon hova tűnhetett?
Korábban a témában:

Több legenda is kering arról, hogy mi is történt a Hafré-piramis tövében álló szfinx orrával – írja a Smithsonian Journeys. Az egyik ismert történet szerint Bonaparte Napóleon egyiptomi hadjárata során, 1798-ban katonái egy ágyúval lőtték el a szobor orrát. Más legendák úgy tartják, hogy a britek vagy a mamelukok lehetnek a felelősek az orr letöréséért.

Richard Pococke brit utazó 1737-ben rajzolta le a szfinxet, képén a szobor orra érintetlen, ugyanebben az évben viszont a német Frederic Louis Norden is megörökítette az alkotást, az ő rajzán pedig a szfinx már meg van csonkítva. Feltételezhető, hogy Pococke csak a képzeletére hagyatkozva egészítette ki képét.

Fotó: iStock

Úgy tűnik tehát, hogy a szobor már több mint fél évszázaddal az egyiptomi expedíció előtt is csonka volt. Az ágyúgolyó hipotézise ellen szólnak az ókori emléken elvégzett vizsgálatok is, amelyek felfedték, hogy vésőket vagy hosszú rudakat vertek a szfinx orrába, egyet a nyeregbe, egyet pedig az orrlyukak alá.

Taki d-Dín Abu l-Abbász Ahmad ibn Ali al-Makrízi 14-15. századi arab történetíró szerint az orrot egy szúfi, Muhammad Sza’im al-Dahr üttette le.

Feljegyzései alapján időszámítás szerint 1378-ban az egyiptomi földművesek áldozatokat mutattak be a szfinxnek abban a reményben, hogy így befolyásolhatják az áradási ciklust, és elősegíthetik a bőséges termést. Ez Sza’im al-Dahr tudomására jutott, aki a közeli Sza’id al-Szu’ada-i tekkében (kolostorban) volt dervis. Mivel a gyakorlatot bálványimádásnak minősítette, úgy döntött, az orrot le kell feszíteni.

Al-Makrízi szerint tettéért a dervist később elítélték, majd kivégezték. Hogy a középkori forrás mennyire megbízható, arról megoszlanak a vélemények.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények