Tudomány zöldövezet

Lassan pokollá alakul a Föld

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai alapján tavaly világszerte mintegy 62 millió embert sújtott az extrém időjárás – írja az MTI. A szakértők szerint a klímaváltozás miatt nagyjából kétmillió személynek kellett elhagynia otthonát.

Az áradások Európában, Japánban és az Egyesült Államokban 35 millió embert érintettek, és több mint 1600 ember halálát okozták a hőhullámok, illetve az erdő-és bozóttüzek. A kutatók szerint az éghajlatváltozás már most hatással van az élelmezésre, a migrációra és az emberi egészségre.

Fotó: iStock

Petteri Taalas, a WMO főtitkára külön kiemelte a Mozambikot, Malawit és Zimbabwét minap sújtó Idai ciklont.

Az Idai áldozatai megszemélyesítik azt, miért van szükségünk a fenntartható fejlődésnek, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak és a természeti csapások kockázata csökkentésének globális programjára”

– nyilatkozta a szakértő.

2018-ban az iparosodás kezdetéhet képest mintegy 1 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet, ráadásul az elmúlt négy év volt a legmelegebb az időjárási feljegyzések kezdete óta. A légköri szén-dioxid szintje is folyamatosan emelkedik, 1994-ben közzétett jelentése idején 357,0 ppm (part per million, azaz az egész milliomod része) volt, 2017-re viszont már a 405,5 ppm-re nőtt. Emellett a tengerszint emelkedése is felgyorsult, 2018-ban 3,7 milliméterrel volt magasabb a tengerszint az előző évihez képest, az északi-sarki jég kiterjedése pedig jóval az átlag alatt volt.

A klímaváltozás miatt a mezőgazdaság is veszélyben van, az alultáplált emberek száma 821 millióra növekedett az ENSZ adatai szerint.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik