Tudomány

Ez a faj már idén nyárra kihalhat

A legjobb esetben is csak 22 kaliforniai disznódelfin, azaz vaquita maradhatott – számol be az MTI. Az illegális hálókat használó helyi halászok és a faj megóvásáért küzdő természetvédők között komoly harc folyik. Jorge Urban, a Baja California Sur Autonóm Egyetem munkatársa szerint a 22 példányt akusztikus mérőműszerek segítségével hallgatták le a nyár végén.

A vaquita kizárólag a Kaliforniai-öböl legészakibb csücskében fordul elő. Az állat a világ legkisebb és legveszélyeztetettebb cetfaja, populációjának csökkenését pedig az okozza, hogy a területen élő másik, szintén súlyosan veszélyeztetett fajra, a totoaba halra sokan halásznak, a kis delfin pedig beleakad a kivetett hálókba.

A kihalás szélén áll a világ legkisebb cetfaja
A kaliforniai disznódelfinből mára nagyjából 30 példány maradt.

A kaliforniai disznódelfin egyelőre csak azért nem pusztult ki, mert a Sea Shepherd nevű környezetvédő csoport tagjai minden egyes éjszaka kihajóznak, és begyűjtik az illegális hálókat. A múlt hónapban a szervezet egyik hajóját két támadás is érte a halászok részéről, akik kövekkel és gyújtóbombákkal estek neki a járműnek.

Az agresszió hátterében az állhat, hogy a hálók rendkívül drágák, egy-egy darab nagyjából 3 ezer dollárba kerül, a Sea Shepherd pedig egy éjszaka alatt akár 15-öt is összeszedhet. A mexikói hatóságok nem képesek kezelni a Sea Shepherd elleni támadásokat, illetve megakadályozni a hálók kifeszítését.

Ha leállunk a hálók begyűjtésével, akkor a vaquiták kihalnak”

– mondta Jack Hutton, a szervezet egyik munkatársa, hozzátéve, hogy tisztában vannak vele, hogy az életüket kockáztatják, de ez az állatok egyetlen esélye.

A totoabahalászat főszezonja májusban van, ha tavasszal beindul a tömeges halászatuk, az a vaquiták kipusztulásával járhat.

Sunshine Rodriguez, a Kaliforniai-öbölben fekvő San Felipe halászainak vezetője szerint az csupán mítosz, hogy a halászok több ezer dollárt keresnek egy-egy totoaba úszóhólyagjának eladásával. A férfi szerint egy átlagos méretű haltól származó hólyagért mindössze 400 dollárt kapnak, és az árak egyre csökkennek.

Andrea Crosta, a Los Angeles-i székhelyű Elephant Action League természetvédő szervezet alapítója hozzátette, a probléma orvoslásához a mexikói kormánynak nem szabadna kizárólag a halászok elfogására koncentrálnia, hanem a közvetítőkre és a kereskedőkre is le kellene csapnia.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik