Tudomány zöldövezet

Halomra gyilkoljuk a vadállatokat

Napjainkban rengeteg vadon élő állatfaj egyedszáma csökken, a folyamatban pedig nagy szerepet játszik az emberi tevékenység is. Azt azonban nem könnyű megállapítani, hogy az emberek pontosan mennyi állat haláláért is felelősek. Egy új tanulmányban a szakértők elkészítették az eddigi legpontosabb becslést arra vonatkozóan, hogy mekkora szerepet is játszunk a fajok populációjának csökkenésében – számol be az Anthropocene.

Jacob Hill, a New York-i Állami Egyetem munkatársa kollégáival 1970 óta megjelent tanulmányok adatait elemezte. A szakértők olyan kutatásokat vizsgáltak, amelyekben GPS nyomkövetőt és egyéb jeladókat használtak fel. Hillék így összesen 305 szárazföldi faj közel 43 ezer elpusztult példányának információihoz fértek hozzá.

Az analízis alapján az esetek 28 százalékának hátterében állt az ember.

A legnagyobb problémát a legális vadászat jelentette, amely az összes haláleset 17 százalékáért volt felelős.

Bár a legtöbb állat pusztulását természetes tényezők okozták, Hill szerint fajunk így is komoly fenyegetést jelent a természetre. Az ökoszisztémában ritkán fordul elő, hogy egy ragadozó kipusztulásig vadásszon egy zsákmányfajra, az ember azonban olyan ütemben pusztítja az állatokat, hogy bizonyos élőlényeket már a kihalás fenyeget.

A szakértők kiemelik, hogy tanulmányukban lehetnek pontatlanságok. A madarak és emlősök például felülreprezentáltak voltak a vizsgálatban, az elemzésben ráadásul főként észak-amerikai kutatásokat vettek alapul. Az alapvető megállapítások ugyanakkor az állatok szélesebb populációjára is igazak lehetnek: az ember rengeteg vadon élő fajt pusztít.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik