Tudomány

Hamarosan legyőzzük az egyik legdurvább rákot

Évente több mint félmillió új méhnyakrákos esetet regisztrálnak világszerte. A betegség az egyik legnagyobb egészségügyi probléma, ami a nőket fenyegeti, ugyanakkor lenne módszer a visszaszorítására.

Ausztrál kutatók egy csoportja úgy véli, már nem is kell olyan sok idő, hogy legyőzzük a betegséget – írja a ScienceAlert. A szakértők szerint amennyiben jövőre megkezdenék a széles körű védőoltás-programokat, úgy a század végére 181 országból 149-ből szoríthatnák ki a méhnyakrákot.

A vizsgálatban a szakértők különböző modelleket, illetve a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség adatait felhasználva arra jutottak, hogy a módszerrel az elkövetkező 50 évben 13,4 millió esetet lehetne megelőzni. Karen Canfell, a Sydney-i Ráktanács munkatársa és a csapat vezetője szerint az oltásokkal a potenciális megbetegedések több mint kétharmadát fejletlen és közepesen fejlett országokban előzhetnék meg. Napjainkban a szűrések hiánya és a HPV elleni vakcinák nehéz hozzáférhetősége miatt a méhnyakrák főként ezeket az országokat érinti.

Mivel a populáció soha nem látott mértékben növekszik, megfelelő intézkedések nélkül 2069-re évente 1,3 millió új megbetegedést regisztrálhatnak.

Amennyiben nem sikerül kiterjeszteni a megelőzési programokat, úgy az elkövetkező 50 évben 44 millió nő betegedhet meg, és 15 millió halhat meg méhnyakrák miatt.

A fejlett országokban végzett oltásprogramok már bizonyították, hogy a vakcinákkal 25-40 év alatt jelentősen visszaszorítható a daganattípus. A többi régióban ennél több időre lesz szükség, de a számítások alapján megfelelő intézkedések mellett 2100-ra ezeken a területeken is komoly eredmények érhetőek el.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik