Tudomány

Régi elméletet igazoltak a rákkal kapcsolatban

Egy friss kutatás szerint az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Az adatok alapján az életmódot meghatározó tényezők egyenként mintegy 6 százalékkal szoríthatják vissza a betegség jelentkezésének esélyét.

A Kínai Orvostudományi Akadémia irányítása alá tartozó kórház munkatársai az egészséges életmódot jellemző hat tényező, a dohányzás elkerülésének, az egészséges testtömeg fenntartásának, a megfelelő testmozgás, a mérsékelt alkoholfogyasztás, a szükséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, illetve a vörös húsok mérsékelt fogyasztásának hatásait vizsgálták – írja az MTI.

Az elemzésben több mint 100 ezer személy vett részt. Az alanyok 83,4 százalékánál volt megfigyelhető három-öt az érintett egészséges faktorok közül, de mindössze 9,1 százalékuk tartotta magát az összes tényezőhöz. A résztvevők 7,5 százaléka legfeljebb három egészséges szokást követett.

Az eredmények alapján a hat tényezőt betartók körében a rák kockázata 17 százalékkal alacsonyabb volt azokkal szemben, akik csak legfeljebb három tényezőre figyeltek.

A rák előfordulásának csökkenése a betartott egészséges szokások számának növekedésével fordított arányban áll. A kutatók szerint minden egészséges szokás 6 százalékkal csökkentette a betegség kialakulásának kockázatát.

Az egészséges életmód a legfontosabb tényező a tüdőrák és a végbélrák visszaszorításának esetében. A végbélráknál az esetek 31,9 százaléka, a májráknál 47,4 százaléka volt betudható egészségtelen életmódi tényezőknek.

Ku Tung-feng, a csapat vezetője szerint eredményeik megerősítették az egészséges életmód és a rákkockázat csökkentése közti összefüggést. A kapcsolatot korábban több nyugati társadalmakban végzett vizsgálat is igazolta, de Kínában eddig csak kevés adat bizonyította.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik