Tudomány zöldövezet

Ez az állat a klímaváltozás legújabb áldozata

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt, ezzel a faj lett az első emlős, amely bizonyítottan az ember okozta éghajlatváltozás áldozata lett.

Az ausztrál Környezetvédelmi Minisztérium szerint a korábban a Nagy-korallzátony egyik szigetén élő korallszirti mozaikfarkú patkányt (Melomys rubicola) hivatalosan is kihaltnak tekintik – számol be az MTI. Az 1845-ben azonosított rágcsálót egy évtizede nem látták már élőhelyén.

A kutatók abból indultak ki, hogy a faj a klímaváltozással járó tengerszint-emelkedés áldozata lett, a korallzátonyon fekvő szigetet ugyanis az elmúlt évtizedben többször is elárasztotta a víz.

Az utóbbi években több átfogó vizsgálatot is folytattak a helyszínen, melyekkel kizárták, hogy a rágcsáló ismét felbukkanna.

A kutatók 2009 óta többször jártak a szigeten, de az állatokkal, nyomaikkal és ürülékükkel nem találkoztak. Mindez meglepő, hiszen a Természetvédelmi Világszövetség adatai alapján 2008-ban még ötven példány élt a szigeten. 2016-ban a Queenslandi Egyetem munkatársai készítettek tanulmányt a fajról, ekkor állapították meg, hogy az állat nagy valószínűséggel kipusztult.

Kihalásuk okai elsősorban a partokon jelentkező óriási hullámok és a vihardagály, amely rendszeresen elönti a szigetet. Beigazolódott, hogy a tengervíz tönkretette a vegetációt, amelyet a patkányok táplálékként és menedékként használtak”

– mondta Luke Leung, az egyetem munkatársa.

Korallszirti mozaikfarkú patkányok fogságban sem élnek. A szakértők egyszer megpróbálkoztak a tenyésztéssel, a kísérlet azonban kudarcba fulladt.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik