Tudomány

Óriási aszteroida fog elhaladni a Föld mellett

Egy hatalmas, mintegy 85 méter széles aszteroida fog elhaladni bolygónk mellett magyar idő szerint kedd délután. Az objektum szerencsére biztonságos távolságban jár majd, így nem jelent fenyegetést a Földre.

A 2013 MD8 jelű égitest magyar idő szerint 16:55-kor fog elhaladni mellettünk mintegy 4,8 millió kilométerre – számol be a Daily Mail. A NASA az aszteroidát a potenciálisan veszélyes aszteroidák közé sorolja, ide olyan égitestek tartoznak, amelyek 0,5 csillagászati egységnél (75 millió kilométernél) közelebb keringenek a Földhöz, és elég nagyok ahhoz, hogy becsapódva kárt tegyenek bolygónkban.

Az űrhivatal igyekszik nyomon követni az efféle objektumok mozgását, hogy azonosítsák azokat az égitesteket, amelyek tényleges veszélyt jelentenek. Eddig szerencsére nem találtak ilyen objektumot.

Az elmúlt ezer évben egyetlen személyről sem tudni, akivel meteorit vagy egy becsapódás hatása végzett volna

– áll a NASA Jet Propulsion Laboratory  közleményében. A szakértők kiemelték, hogy a szervezet jelenleg nem ismer olyan aszteroidát vagy üstököst, amely ütközőpályán lenne a Földdel.

A 2013 MD8-at egy, a potenciálisan veszélyes aszteroidáknál szélesebb csoportban, a földközeli objektumok között is jegyzik. Ide olyan égitesteket sorolnak, amelyek keringésük során 1,3 csillagászati egységnél (195 millió kilométernél) közelebb kerülnek bolygónkhoz. A NASA jelenleg a 600 ezer ismert naprendszerbeli aszteroida közül 16 ezret sorol ide.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik