Tudomány

Ennyi lesz egy jegy a Marsra

Ha Elon Musk terve megvalósul, akkor a SpaceX űrhajói nem csak a világ leggazdagabbjait szállíthatják majd a vörös bolygóra.

Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója szerint a vörös bolygóhoz utazó Starshipekre olyan olcsók lesznek a jegyek, hogy a nyugati társadalom jelentős része megengedheti majd magának a marsi kiruccanást – írja a Space.com.

Musk abban bízik, hogy egy retúrjegy a Marshoz egy nap 500 dollárnál (mintegy 140 ezer forintnál) vagy akár 100 dollárnál (nagyjából 28 ezer forintnál) is kevesebbe kerülhet.

Elég olcsó lesz ahhoz, hogy a fejlett gazdaságok lakói eladhassák földi házukat, és a Marsra költözzenek, ha úgy akarják

– írta a vállalkozó egyik tweetjében.

A Starship nevű, száz férőhelyes űrhajót a SpaceX fejlesztés alatt álló rakétarendszerével, a Starship Super Heavyvel juttatnák el a vörös bolygóhoz, illetve egyéb naprendszerbeli égitestekhez. A rakéta egyik különlegessége nagy teherbírása mellett az lesz, hogy képes lesz visszatérni a Földre, hogy újra felhasználják. Többek közt az újrahasznosításnak is köszönhető, hogy a tervek alapján viszonylag olcsó lesz a Starship Super Heavyvel utazni.

Musk átnevezte a Kibaszott Nagy Rakétát
Musk a Twitteren jelentette be, hogy a BFR új nevet kap.

Musk szerint az sem lehetetlen, hogy a hatalmas űreszközt a korábban elkészített sikerrakétánál, a Falcon 9-nál is olcsóbban építsék meg. A tervek alapján a Starship Super Heavy első Mars-missziója 2020-as évek közepén kezdődhetne meg, az első prototípust pedig a közeljövőben indítanák el.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik