Tudomány

Újabb ország indul el a Holdra

Péntekre virradóra indítják el az első izraeli Hold-szondát. A szerkezet további érdekessége, hogy az első magán űreszköz lesz, amely a Hold körül kering.

A Beresit nevű űrszondát a SpaceX egyik Falcon-9-es rakétájával bocsátják fel közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 45 perckor a floridai Cape Canaveralból – írja az MTI. A túlnyomórészt magánfinanszírozással készült űreszköz leszállóegysége a tervek szerint 7 héttel később, április 11-én landol a Holdon.

A Beresit Mózes első könyvének (Teremtés könyve) héber neve.

A misszióval Izrael az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után a negyedik ország lesz, amely űreszközt juttat a Holdra.

Az 585 kilogrammos, 1,5 méter magas szerkezet a Weizmann Tudományos Intézettel közös projekt keretében az égitest mágneses terét fogja vizsgálni. Emellett az űrszonda kitűz a Holdon egy izraeli zászlót, és a felszínen egy időkapszulát is hagy, amelyben izraeli szimbólumokat, dalokat, gyermekrajzokat, a Bibliát és egy holokauszttúlélő visszaemlékezéseit tartalmazó digitális lemezek vannak.

A űrszonda építése mintegy 100 millió dollárba (28 milliárd forintba) került. A költséget elsősorban magánadományozók állták, mindenekelőtt Morris Kahn 88 éves dél-afrikai-izraeli milliárdos.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik