Tudomány bbc history

Ötszáz évet tévedtek a tudósok

A Beowulf óangol nyelvű skandináv hőseposszal kapcsolatos legújabb kutatás szerint az elbeszélő költemény nagyjából Kr. e. 550 körül állhatott össze – ez fél évezreddel korábbi dátum az eddig feltételezettnél. Bo Gräslund svéd régészprofesszor ismerteti az elvégzett vizsgálatot.

A Beowulf az egyetlen ismert óangol „epikus” nyelvemlék, története a VI. századi Skandináviában játszódik és a Beowulf nevű skandináv hős kalandjait kíséri nyomon. Egyetlen kéziratváltozat maradt fenn belőle napjainkra, az Kr.u. 1000 körülre datált dokumentumot jelenleg a British Libraryben őrzik.

Általában úgy tartják, fikciós történetről van szó, és egy ismeretlen, Angliában élő keresztény poéta alkotása a Beowulf.

Nem értek egyet ezzel a feltevéssel. Egy ilyen hátterű szerző nem ismerhette kellő mértékben a skandináv tradíciókat, nem lett volna képes skandináv tárgyú, sajátos kultúrát és pogány szokásokat (például a halotthamvasztást) felvonultató költeményét ilyen részletesen és helyesen megírni

– fejti ki Bo Gräslund, az Uppsalai Egyetem professor emeritusa.

Ősibb szöveg

Egyáltalán nem hiszek abban, hogy a költeményt Angliában állították volna össze, a történet skandináv és semmiféle angol hagyomány nem tükröződik benne. Ezzel együtt sokkal tovább csiszolgatták óangol, mint óskandináv nyelven – elegendő ideig ahhoz, hogy az énekesek és írnokok a legtöbb személynevet és metaforikus leírást félreértsék.

Nagy valószínűséggel Kr.u. 600 körül szóban juthatott skandináv területekről Kelet-Angliába, méghozzá a Sutton Hoo-i hajósírba temetett kelet-angliai király, Rædwald házasságával összefüggésben, aki egy svéd hercegnőt vett feleségül. A költemény később Dél-Angliában bukkant fel, ahol nyugati szász dialektusban pergamenre jegyezték – mondja a professzor.

A fennmaradt kéziratot a kutatók eddig a VII. és a XI. század közé datálták, a nemrégiben lezajlott vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a költemény már a VII. század végén, a VIII. század elején forgalomban volt Angliában. Mivel azonban alig akad olyan nála régebbi óangol írásos emlék, amivel egybevethetnénk, semmi nem bizonyítja, hogy nem ősibb szövegről van szó.

A Gyűrűk ura

A svéd régészprofesszor véleménye szerint a Beowulf történeti és archeológiai értelemben Kr.u. 550 körül fejeződik be, amelynek

legfőbb bizonyítéka a poémát uraló aranygyűrű-motívum

– ez inspirálta egyébként J. R. R. Tolkient is A Gyűrűk Ura megírására. Skandináviai ásatásokból számos aranygyűrű és nyaklánc került elő a Kr.e. 300–550 közötti időszakból, ám a következő 250 évből egyetlenegy sem. A késői vikingkort megelőzően az angolszász Anglia területén sem találtak ilyesfajta leletet.

A költemény az amerikai kontinenseken – más kutatások szerint Izlandon – lezajló vulkanikus szuperkitörések utáni időszakban játszódik, amelyek az Kr.u. 536–550-es években egy sor jéghideg nyarat eredményeztek Skandináviában. Hatalmas éhínség lett a következményük, s ez talán a népesség felét kiirtotta.

Úgy gondolom, hogy a Beowulf szörnyei, Grendel, illetve a kígyó vagy sárkány nem valami primitív néphit lenyomatai, hanem a kor halálos éhínségének és szörnyű háborúinak metaforikus leírása

– állítja Bo Gräslund.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik