Tudomány bbc history

Rejtélyes betegségre ettek rengeteg curryt

A beriberi ma is létező betegség, amely izomgyengeséget, koordinációs zavarokat, ízületi fájdalmakat, súlyos esetben halált is okozhat.

Kínai forrásokban már időszámításunk előtt megemlítik a beriberit, később különböző gyógymódokat is kidolgoztak rá, de sok helyen, főleg a Távol-Keleten még bőven a XIX. század végén is szedte áldozatait.

Ma már tudjuk, hogy a beriberit a B1-vitaminként is ismert tiamin nevű vegyület hiánya okozza, ez pedig elsősorban egyoldalú táplálkozás, esetleg mértéktelen alkoholfogyasztás következtében alakulhat ki. A Távol-Keleten a gondot elsősorban a hántolt (fehér) rizs fogyasztása okozza, a barna rizsben ugyanis van elég tiamin.

A probléma különösen súlyos volt a Meidzsi-érában erőteljes fejlesztésen átesett japán haditengerészetnél, ahol a létszámot azzal az ígérettel is igyekeztek feltölteni, hogy a tengerészeknek a napi betevőt a korábban csak az előkelőknek elérhető fehér rizzsel biztosították.

A szegényebb sorból származó matrózok viszont mást nem is nagyon ettek, így egyre-másra estek ki a szolgálatból a beriberi tüneteit mutatva.

Félrefordítás

Miután egy vizsgálat megállapította, hogy 1878 és 1881 között az állomány tagjai átlagosan évi négyszer betegednek le, és az esetek több mint harmadában a beriberi a felelős, Kanehiro Takaki, a haditengerészet brit kiképzésben részesült orvosa elhatározta, hogy végére jár a problémának.

Egy kísérlet során megállapította, hogy a beriberi egyértelműen a táplálkozással hozható összefüggésbe, tanulmányozni kezdte a kevesebb megbetegedéssel sújtott haditengerészeteknél, elsősorban a briteknél rendszeresített étrendet.

Wikipedia

A curry kifejezés egy fűszert jelentő indiai szó portugál félrehallásából ered, a brit gyarmatosítók pedig az egyszerűség kedvéért nagyjából minden fűszeres, sűrű szósszal készülő ételt így emlegettek. Az indiai ízekkel megismerkedő tisztviselők és katonák hazatértük után is szerettek volna curryt enni, így születtek meg a curryporok, amelyekkel sokszor főztek a brit hadihajók konyháján is.

Az okot nem tudták, de használt

A poron kívül általában marhahúst, némi zöldséget és sok, a szószt sűrítő lisztet tartalmazó ételek ugyan legfeljebb halványan emlékeztettek indiai eredetijükre, ám

mind a hús, mind a liszt bőségesen tartalmazott tiamint, ezért tökéletes védelmet nyújtott a beriberi ellen.

Ugyan az okokat nem tudták, de a japán tengerészetnél a századforduló környékén mindenesetre átvették a curryfogyasztás szokását, amelyet aztán a hadseregben is bevezettek, ami főként a második világháborúban harcoló tengerészek és katonák hazatérése után a civilek között is népszerűvé vált.

Ma számtalan változatban készítik és árulják a szigetországban, de a tengerészeti hagyomány sem tűnt el: a haditengerészet hajóin máig is minden pénteken curryt szolgálnak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik