Tudomány

Rejtélyes építmény verte át a régészeket

Régészek egy csoportja a közelmúltban jelentette be, hogy újabb ősi kőgyűrűre bukkantak Skócia északkeleti részén. Most kiderült, hogy az építmény valójában nem több ezer éves, hanem csak két évtizedes.

A szakértőket a lelőhely egykori tulajdonosa, egy helyi gazda kereste meg, és elárulta, hogy ő emelte a kőgyűrűt az 1990-es években – írja az IFLScience.

Neil Ackerman, Aberdeenshire-i Tanács régésze szerint a hír csalódásra ad okot, ugyanakkor érdekes elemeket ad hozzá a történethez. A szakértő úgy véli, az efféle alkotások korának megállapítása igen nehéz, ezért a kutatók a modern másolatokról is vezetnek feljegyzést, nehogy ősi építményeknek nézzék őket.

Amíg az egykori tulaj nem jelentkezett, a szakértők azt hitték, hogy a struktúra egy fekvő kőgyűrű. Skóciában nagyjából száz hasonló, bronzkori építmény található, melyeket 3500-4500 éve alakítottak ki. A szakértők úgy vélik, hogy a korabeliek temetkezési helyként és szertartások végrehajtására használták az építményeket.


Mikor a kutatók elkezdték vizsgálni a Aberdeenshire-i kőgyűrűt, arra jutottak, szerkezete csak kicsiben különbözik a többi fekvő kőgyűrűtőjél. Mint utóbb kiderült, az építményt kialakító férfi jól ismeri a régió bronzkori műemlékeit, ezért tudta olyan meggyőzően lemásolni azokat.

Ackerman szerint nagy szakértelemre és elhivatottságra volt szükség az építmény létrehozásához. A régész hozzátette, a kőgyűrűt építő gazda csak saját szórakoztatására hozta létre azt, nem akart senkit sem megtéveszteni.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik