Tudomány

Ősi temetőre bukkantak Egyiptomban

Svéd régészek egy 3500 éves temetőt azonosítottak Délkelet-Egyiptomban. A szakértők szerint a lelőhelyet a múltban többször is megpróbálták kifosztani.

Az egyiptomi Régiségek Minisztériuma szerint egy több mint 3500 éves temetőt tártak fel a felső-egyiptomi Asszuán kormányzóságban – számol be az MTI.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője azt mondta, a lelőhely 18. dinasztia korából származik.  Az időszámítás előtti 1550-1292 közti dinasztia legismertebb alakjai EhnatonNofertiti és Tutanhamon.

A dísztelen, egy sírkarmát tartalmazó temetkezési hely nagyjából 5 méterrel a felszín alatt fekszik.

A szakértők úgy vélik, hogy a temetőt már többször is megpróbálták kifosztani.

Erre az utal, hogy a lelőhely homokkal és iszappal telt meg, ezért a feltárást végző svéd csoport egyelőre nem tudta megállapítani, hogy milyen állapotban van a lelőhely.

Vaziri szerint a temetőt elárasztó talajvíz megrongálta a belső tereket és műtárgyakat, ennek ellenére a kutatók három mészkőkoporsót is azonosítottak, amelyek közül kettő gyerekeknek készült.

Fotó: Facebook/Ministry of Antiquities وزارة الآثار

A régészek további 50 felnőtt és gyermek maradványait, illetve edényeket és amuletteket is találtak. A leletek arra utalnak, hogy a korszakban egy közösségnek adott otthont a terület.

Kiemelt fotó: Facebook/Ministry of Antiquities وزارة الآثار

Ajánlott videó

Olvasói sztorik