Tudomány

Emberek lenyúzott bőrét viselték a papok

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) munkatársai azonosították  Sipe-Totek prehispán istenség első templomát a Mexikó középső részén fekvő Ndachjian-Tehuacannál. Az istenségnek megnyúzott emberek bőrét viselő papok mutattak be szertartásokat.

A régészek két áldozati oltárra, két megnyúzott emberfejet ábrázoló szoborra és egy törzsre bukkantak – írja az MTI. Utóbbi valószínűleg magát a Sipe-Totek (spanyol írásmód szerint: Xipe-Tótec, jelentése: „Megnyúzott urunk”) néven ismert termékenységistent ábrázolja. A maga nemében példátlan leletet Puebla államban, a popoloka indiánok kultikus központjában fedezték fel.

Noemi Castillo, a csapat tagja úgy véli, hogy a Ndachjian-Tehuacán-i templom magán viseli az áldozati helyek azon jellegzetességeit, amelyekről írásos emlékekben lehet olvasni. A templomot időszámítás szerint 1000-1200 között használhatták.

Az azték Sipe-Toteket a természet tavaszi megújulása, a termésbetakarítás és az oktli nevű bódító ital isteneként tisztelték Mezoamerikában, azaz a mai Mexikóban és a közép-amerikai földnyelven. Az istenség az aranyművesek pártfogójának is számított.

Sipe-Toteketet általában lenyúzott emberbőrből készült, hátán fűzővel záródó rövid kabátfélében ábrázolták, a képeken könyökétől a feláldozott ember szétterpesztett ujjú karjai lógnak le. Arcán emberbőrből készült maszkot visel, jellemző az ennek révén kirajzolódó kettős száj.

Az istenség tiszteletére rendezett ünnepségeken a papok az emberáldozat lenyúzott bőréből készült ruhában táncoltak azokkal a harcosokkal, akik a foglyokat ejtették.

A szertartáshoz két oltárt használtak, az egyiken gladiátorviadal-szerű harcban megölték az áldozatot, a másikon pedig megnyúzták.

A kegyetlen kultusz létezését bizonyító nyomokat más területeken is találtak, de a pueblai az első ismert komplett templom, melyet Sipe-Toteketnek szenteltek.

Kiemelt fotó: SOBERKA Richard / hemis.fr / Hemis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik