Tudomány
Hunger. face of obese male expressing astonishment while looking at succulent steak. He leaning on counter in anticipation

Rájöttek, hogy lehet hízás nélkül zabálni

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 12. 06. 14:00

Amerikai kutatók rájöttek a fogyás titkára: az RCAN1 gén kiiktatásával a kísérletükben szereplő egerek annyit ettek, amennyit akartak, nem híztak el. Bár egyelőre emberes kísérletek érthető módon nem zajlottak, a kutatók már dolgoznak olyan gyógyszereken, amelyek az egyre fenyegetőbb veszélyt jelentő kóros elhízást ilyen módon küszöbölnék ki.
Korábban a témában:

Az elhízás egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiség számára, ráadásul az Európai Unió országai között hazánk áll a legrosszabb helyen, ha a túlsúlyról van szó. 2025-re a felnőttek 24 százaléka elhízottá válhat Magyarországon: ez 1 866 000 ember. Úgy tűnik, hogy az egészséges életmódot népszerűsítő módszerek nem válnak be, és komolyabb erősítésre lehet szükség: amerikai kutatók pedig most megtalálhatták a megoldást.

Little hand doctor check heart by stethoscope to obese asian boy, healthcare concept
A legdrágább népbetegséggé válhat az elhízás
2025-re a felnőttek negyede túlsúlyos lehet, az okozott betegségek gyógyításának költségeitől pedig még Bill Gates is zavarba jönne.

A Texasi Délnyugati Orvosi Központ és az ausztrál Flinders Egyetem kutatói állatkísérleteik során képesek voltak egy adott gén kiiktatásával elérni, hogy az egerek ehessenek bármennyit, ne hízzanak tőle. Az RCAN1 egy olyan gén, amely visszacsatolás-gátlóként szerepel az anyagcserefolyamatokban, a kutatásban, miután kikapcsolták a működését, az egerek nem tudtak plusz zsírt felszedni egy rossz diéta által sem. A kutatás a mozgás és a súlytartás kapcsolatát nem vizsgálta, de az egerek mindegyike nagyjából ugyanannyit mozgott, mint a kontrollcsoport példányai.

elhizas(960x640)(2).jpg (elhízás, )
Az elhízás komoly globális problémává kezd válni – fotó: Thinkstock

Az egerek anyagcseréje nagyjából turbófokozatra kapcsolt, és ezzel több kalóriát égettek el, mint amennyit korábban sikerült. A gén inaktiválásának hatásához érdemes tudni, hogy nem minden zsírsejt születik egyformának: a szervezetben létezik sárga, másik nevén fehér zsír, és barna zsír, a kettő pedig teljesen más funkciót lát el. Ha a túlsúlyról beszélünk, általában a fehér zsírt emlegetjük, Míg a fehér zsírszövet funkciója eltárolni a szükségesnél több kalóriát, ezzel szemben a barna zsír, ha a megfelelő körülmények adottak, éppen a kalória égetésével vesz részt a hőtermelésben.

A kutatás szerint az RCAN1 kiiktatása segít abban, hogy a fehér zsír barna zsírrá váljon.

A kísérletek persze egyelőre csak állatokon folytak, de a kutatók már dolgoznak olyan gyógyszereken, amelyek a fent említett gén által termelt proteint veszik célba. Ha ez is hatékonynak bizonyul a túlsúly elleni küzdelemben, akkor forgalomba hozható szer is lehet belőle, és megszülethet az első csodapirula, ami tényleg hatékony az elhízás ellen.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.