A fehér hó első ránézésre nagyon tisztának tűnhet, valójában azonban rengeteg szennyeződést, például az úttisztításhoz használt vegyületeket, baktériumokat vagy éppen ürüléket is tartalmazhat. Ha már az ember hófogyasztásra adja a fejét, a friss hó a legtisztább, hiszen kevesebb ideje van befogadni a talajon lévő anyagokat. Igaz, a hópelyhek már azelőtt szennyezettek, hogy elérnék a felszínt, a levegőből ugyanis a légszennyezést okozó vegyületeket szívják magukba.
Bármilyen hónál megvan a veszélye, hogy szennyeződést, koszt és mikrobákat tartalmazzon
– nyilatkozta az Accuweathernek Jennifer Johnson, a Mayo Clinic Health System munkatársa.
A nagy- és kisvárosokban, illetve a falvakban természetesen eltérő szintű a hó szennyezettsége. Johnson szerint a nagyobb településeken több ember él, több a jármű és az épület, ez pedig növelheti a káros vegyületek mennyiségét a hóban. A vidéki területeken ezzel szemben a mezőgazdasághoz köthető vegyületek jelentik a problémát.
A szakértő nem tud olyan esetről, amikor a hóevés komolyabb megbetegedést váltott volna ki, a gyermekeknél azonban előfordul, hogy hóevés miatt kell orvoshoz fordulniuk. A problémát rendszerint a hóban található baktériumok okozzák.
A hó elfogyasztása főként a rossz egészségügyi állapotban lévőknél és a gyerekeknél okozhat tüneteket, és minél több havat vesz magához az ember, annál nagyobb a kockázata a fertőzésnek.
Kiemelt fotó: iStock