Tudomány
21.06.2018, Cuba, Havana: The US Embassy on the Malecon waterfront. She is the US diplomatic mission in Cuba. Photo: Jens Kalaene / dpa central image / dpa | usage worldwide

Kiderült, mi volt valójában a titokzatos kubai hangtámadás

24.hu
24.hu

2019. 01. 08. 11:08

2016 végén az Egyesült Államok kubai nagykövetségének több dolgozója is rosszul lett, miután fülsiketítő hangokat hallottak szállásukon. Többen komoly tüneteket, szédülést, fej- és fülfájást, kognitív problémákat és hallásromlást tapasztaltak. Most kiderült, mi állhatott a jelenség hátterében.
Korábban a témában:

Szakértők egy csoportja rögzítette a nagykövetség dolgozói által észlelt hangokat, és arra jutottak, hogy a zajok rovarok hangjára emlékeztetnek – írja a Live Science.

A további elemzések felfedték, hogy a zajok egy helyi tücsökfajtól, az Anurogryllus celerinictustól származhattak.

A kutatás eredményeit az Integratív és Összehasonlító Biológia Társaság San Franciscó-i ülésén mutatták be.

Hónapokkal a zajok első észlelése után a nagykövetség több munkatársa is komoly tüneteket produkált, sokak kénytelenek voltak hazautazni rosszullétük miatt. Az amerikai szakértők azt állították, hogy a jelenség hátterében hangtámadás állt, ezért több kubai diplomatát kitiltottak az Egyesült Államokból.

HAVANA, CUBA - SEPTEMBER 18: A general view of Embassy of the United State of America in Cuba, Havana on September 18, 2017. US Secretary of State Rex Tillerson says USA may close its embassy in Cuba. Yander Zamora / Anadolu Agency
Éteri hanggal süketítik az amerikai diplomatákat, kimentette őket az USA
Akusztikus támadások érték a diplomáciai személyzetet, az USA elkezdte kimenekíteni őket Havannából.

Az új vizsgálat azonban azt mutatja, hogy a hangok valójában természetes forrásokból származtak.

Fontos kiemelni, hogy a kutatók által elemzett zajok szokatlanul szabálytalanok voltak. Elképzelhető, hogy ezt az okozta, hogy a hangokat zárt térben rögzítették, ahol a falakról, a padlóról és a mennyezetről visszaverődve nem egységes, hanem kaotikus zaj alakult ki. Ezt egy későbbi vizsgálat is igazolta, amelyben a tücskök rögzített hangját visszhangokkal ellátva játszották le.

Nem ez az első tanulmány, amely azt állítja, hogy nem hangfegyver okozta a nagykövetségi alkalmazottak rosszullétét. Egy 2018 februárjában bemutatott kutatásban a dolgozók tüneteit vizsgálva azt állapították meg, hogy a panaszokat nem idézhette elő hangtámadás.

Kiemelt fotó: AFP / JENS KALAENE / ZB / DPA PICTURE-ALLIANCE

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.