Tudomány

Globális problémát jelent a poloskainvázió

A poloskainvázió nem csak Magyarországon jelent problémát, az idegen eredetű rovarok világszerte rengeteg kárt okoznak.

Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára az MTI-nek azt mondta, becslések alapján több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoznak világszerte azok az inváziós poloskák, melyek Közép-Európában, így Magyarországon is megtelepedtek.

A szakember szerint az otthonokban is nagy számban megjelenő rovarok az emberre nem veszélyesek, igaz, több mint százféle növényben, azok bimbójában, virágában és termésében is kárt okoznak. Magyarországon elsősorban a zöldségféléket fenyegetik, azok közül is a paprika és a paradicsom van a legnagyobb veszélyben, de megtámadják a gyümölcsöket is, például az almát, a körtét és a szőlőt is.

A károk miatt a termés eladhatatlanná válik.

Aponyi Lajos hozzátette, rovarölő-szerekkel lehet védekezni a károkkal szemben, de ebben az esetben figyelembe kell venni az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul, a rovarok védett helyet keresnek, és így a lakásokban is megjelennek. Ez ellen szúnyoghálóval lehet védekezni, emellett a szakértő azt tanácsolja, hogy a hűvösebb időszak közeledtével tartsuk zárva az ajtókat és ablakokat.

Hazánkban a zöld vándorpoloska 2002-ben, az ázsiai márványos poloska pedig 2013-ban jelent meg. Magyarországi megtelepedésük hátterében feltételezhetően a globális kereskedelem, elterjedésük mögött pedig a klímaváltozás áll. Az évenkénti szaporodás mértékét és a kár nagyságát főként a tavaszi és a nyári hőmérséklet határozza meg, az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás kedvez a tömegszaporodásuknak, kellően védett helyeken mindkét faj egyedei áttelelnek. Jelenleg a populáció többségét a zöld vándorpoloska alkotja, de az ázsiai márványos poloska is gyors ütemben szaporodik.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a héten közölte: szakembereik megkezdték az invázió lehetséges ellenszereinek felkutatását.

A magyar kutatók már dolgoznak a poloskainvázió ellenszerén
Egyelőre nincs igazán hatékony fegyver a rovarok ellen.

Egyelőre csak kémiai eszközök, azaz rovarirtó szerek alkalmazhatóak a poloskák ellen, ugyanakkor az MTA kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén, illetve a további alternatív megoldások megtalálásán.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik