Nagyvilág
HAVANA, CUBA - SEPTEMBER 18: A general view of Embassy of the United State of America in Cuba, Havana on September 18, 2017. US Secretary of State Rex Tillerson says USA may close its embassy in Cuba. Yander Zamora / Anadolu Agency

Éteri hanggal süketítik az amerikai diplomatákat, kimentette őket az USA

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 09. 29. 18:13

Akusztikus támadások érték a diplomáciai személyzetet, az USA elkezdte kimenekíteni őket Havannából. Rejtély, ki az elkövető.
Korábban a témában:

Diplomáciai személyzetének több mint a felét kivonja az Egyesült Államok Kubából azt követően, hogy már 21 diplomatája betegedett meg fura hanghatások miatt – írja az NBC News. Ennek tetejébe nem ajánlják az amerikaiaknak a Kubába utazást, valamint leállították a vízumkiadást kubaiaknak.

Egyelőre rejtély, hogyan szenvedtek az amerikai diplomaták súlyos (hallás)károsodást, és ki áll mögötte. A kubai állam hárítja a felelősséget. Az USA meg van győződve, hogy a két ország megbékélési folyamatát akarja valaki hátráltatni.

Patrick Leahy, a kubai-amerikai kapcsolatok erősítéséért küzdő demokrata szenátor azt mondta, mindent meg akarnak tenni, hogy minimalizálják e védelmi intézkedések következményeit, és azok ne legyenek hatással arra, hogy bármikor segíteni tudjanak a Kubában lévő amerikai polgároknak. Hozzátette:

És minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy megoldjuk ezt a rejtélyt, hogy a követségi személyzet biztonságosan visszatérhessen olyan gyorsan, amennyire lehetséges.

Az intézkedéseket három nappal azután jelentették be, hogy a kubai és amerikai külügyminiszter találkoztak Washingtonban, hogy megbeszéljék az incidenseket, amik tavaly ősszel kezdődtek. Rex Tillerson közölte, a bécsi konvenció értelmében Kubának kötelessége megvédeni az amerikai diplomáciai személyzet testi épségét.

Úgy tudni, a sérült személyzet többféle problémával küzd: enyhe agyi sérülést, állandó halláskárosodást szenvedtek, fáj a fejük, egyensúlyi zavaraik és kognitív problémáik vannak. Furcsa akusztikus hatásokat, zörejeket jeleztek korábban otthonaikban és egy havannai hotelben. Tillerson “egészségi támadásnak” nevezte a történteket, amikre még mindig nincs magyarázat.

A kubaiak kézzel-lábbal bizonygatják, hogy nem ők voltak, és harmadik félnek sem engedték meg, hogy ilyet tegyenek. Annyira jót akarnak, hogy szokatlan módon még amerikai FBI-nyomozókat is meghívtak, vizsgálódjanak csak. Mindenesetre az amerikai kormányzati válaszokkal mind a sérültek és családjaik, mind a politika elégedetlen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.