Tudomány

Lélegzetből mutatja ki a rákot is egy új eszköz

Jelenleg a rák gyógyításának egyik legnagyobb kihívása az, hogy idejében észrevegyük a daganatok kialakulását. Jelenleg rengetegféle szűrésre van szükség ahhoz, hogy a legtöbb rákféle jelenlétét kiszűrhessük - erre adhat megoldást a most klinikai tesztfázisba lépő légzésteszt, ami többféle daganatot képes kimutatni egyszerűen, egy szonda használatával.

A rák gyógyulási esélyei nagyban függenek attól is, hogy milyen korán fedezzük fel a testben, a tünetek megjelenése pedig gyakran már előrehaladott stádiumot feltételez. A rengetegfajta daganatos megbetegedéshez sokféle szűrésre kell járnunk, ami idő- és pénzigényes, holott a megoldás akár annyi is lehet, hogy belefújunk egy szondába, mint az alkoholteszt során. A cambridge-i rákkutató központ (Cancer Research UK Cambridge Centre) támogatásával zajló kutatás a közeljövőben elhozhatja ezt az opciót is.

AKKOR IS KIMUTATHATJA A BAJT, HA MÉG NINCSENEK TÜNETEK

A rák felfedezésére szolgáló szonda most lép klinikai tesztfázisba, azaz most kezdik embereken is tesztelni a laboratóriumban már működő módszert. Az úgynevezett leheletbiopszia műszer (Breath Biopsy) a leheletben található szerves illékony vegyületeket vizsgálja, amelyek a sejtek biokémiai reakcióinak melléktermékei. Ha a sejtek anyagcseréjét valami megzavarja, akkor teljesen másfajta szerves illékony vegyületet bocsájtanak ki – ilyen zavaró tényező pedig lehet például a rák is. A kutatók a megváltozott vegyületek mintájának segítségével rájöhetnek, hogy milyen betegségről van szó,

már akkor, amikor még tüneteket sem kezd el mutatni.

A kutatás és a kísérletek vezetője, a rákkutató központ professzora, Rebecca Fitzgerald szerint az eszköz többfajta rák kimutatására képes, ezért ez lehet az első univerzális rákszűrő készülék a piacon. „Sürgősen ki kell fejlesztenünk olyan új eszközöket, mint amilyen ez a légzésteszt is, amelyek segítenek időben kimutatni a rák jelenlétét, és ezzel megadják a betegnek a lehető legjobb esélyt a túlélésre” – írta a sajtóközleményben.

TÖBBFÉLE RÁKOT IS ÉSZREVEHET

A klinikai tesztek során a kutatók 1500 ember légzésmintáját fogják összegyűjteni, egészségesekét és ismert betegekét is, hogy rájöjjenek, milyen illékony vegyületmintákat vált ki a rák különböző fajtája. Elsőként a nyelőcső- és gyomorrákot tesztelik a készüléken, majd ezt kibővítik a prosztatát, a vesét, a húgyhólyagot, a májat vagy a hasnyálmirigyet megtámadó daganatokra is.

A légzésteszteknek egyre nagyobb szerepük lehet az orvosok mindennapi munkájában, és ha ez az eszköz tényleg úgy működik, ahogy elméletben kell neki, óriási segítség lehet a többi vizsgálat kiegészítésében, és a baj korai észlelésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik