Tech

Sajnálják, hogy életeket követelt a sok kütyü

A Samsung megállapodott azzal az exdolgozókat képviselő, családtagokat egybetömörítő csoporttal, akiknek hozzátartozói leukémiában és különféle daganatos megbetegedésekben hunytak el, a vádak szerint a cég gondatlansága és a rossz munkakörülmények miatt.

Kim Ki-nam, a Samsung Electronics félvezető-részlegének elnöke nyilvánosan kért bocsánatot egy szöuli sajtótájékoztatón, amiért bevallásuk szerint nem „kezelték hatékonyan gyáraikban az egészségre gyakorolt káros hatásokat”, a jövőben pedig nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy biztonságosabb munkakörnyezetet biztosítsanak.

A Banolim nevű csoporttal már 11 éve vívott jogi csatát a dél-koreai cég, így egy rendkívül hosszadalmas ügy végére került pont azzal, hogy elfogadták egy független bizottság döntését. A Samsung ellen 10 éve indult a harc, amikor egy 23 éves lány leukémiában elhunyt. A cég pénzzel próbálta elhallgattatni édesapját, aki inkább megalapította a Banolimot és ezzel mozgalmat indított.

KIM KI-NAM ELNÉZÉST KÉRT AZ ÁLDOZATOKÉRT – fotó: AFP

Az egyezség értelmében a dél-koreaiak minden olyan dolgozó hozzátartozójának kompenzációt ígértek, akik 1984 óta dolgoztak a giheungi félvezető és LCD gyártósorok mellett, és ennek következményeként daganatos betegségek alakultak ki náluk, ami sok esetben halállal végződött. A probléma több mint komoly, hiszen már több mint 200 megbetegedett dolgozót tartanak számon.

A kompenzáció mértékét a Jipyong jogi iroda szabja ki annak függvényében, mikor és helyileg hol dolgozott az alkalmazott, illetve milyen betegséget állapítottak meg nála. A leukémiások családja 130 ezer dollár körüli összegre számíthat.

A Samsung viszont még mindig nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen veszélyes anyagokkal dolgoznak a munkások a gyári összeszerelések során, ipari titokként kezelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik