A Rákkutató Világszervezet (WCRF) frissített iránymutatása alapján már a kis mennyiségű feldolgozott hús és alkohol is növeli több rákos megbetegedés kialakulásának esélyét – írja a Business Insider. A WCRF tízévente egyszer frissíti a rákmegelőzést segítő dokumentumát.
A szervezet egy tízpontos programot állított össze, mellyel 40 százalékkal csökkenthető a rák létrejöttének kockázata. Az iránymutatás több mint 51 millió alany adatainak elemzése után készült el.
A dokumentum alapján az elhízás elkerülése kiemelten fontos, a WCRF szerint a túlsúly évtizedeken belül megelőzheti a dohányzást, ezzel az elhízás lesz az első számú rákot okozó faktor.
A mostani ajánlásban első alkalommal fogalmaztak meg tanácsokat az üdítőitalokkal és a feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban. A dokumentum szerint az egészség megőrzése miatt fontos, hogy az ember csökkentse a magához vett gyorsétteremi és magas zsírtartalmú ételek, illetve a bevitt keményítő és cukor mennyiségét.
A kutatók szerint a megbetegedések 40 százaléka lesz megelőzhető megfelelő életvitellel.
Az adatok alapján a túlsúly 12 ráktípus, így a májat, a petefészket, a prosztatát, a gyomrot, a szájat és a torkot, a belet, a mellet, az epehólyagot, a vesét, a nyelőcsövet, a hasnyálmirigyet és a méhet érintő daganatok létrejöttében játszik szerepet. A dokumentum szerint a dohányzás elkerülése, a helyes táplálkozás, a fizikai aktivitás és a megfelelő testtömeg fenntartása globális szinten szoríthatná vissza a rákot.
A friss eredmények azt mutatják, hogy a feldolgozott hús bevitelét és az alkoholfogyasztást is érdemes csökkenteni az egészség megóvásának érdekében.
Kiemelt fotó: Thinkstock