Élet-Stílus

„Karácsony reggelén arra ébredtem, hogy kihullott az összes hajam”

A karácsony reggel az egyik legszebb reggel az évben. A 37 éves Janine Vickery számára mégis 2017. december 25-én érkezett el élete legszörnyűbb ébredése. Konkrét, gyomorszorító bizonyítékot kapott, hogy mégsem csak rossz álom volt egész. Hosszú, barna haja kihullva, csomókban hevert a párnáján és a lepedőn.

Az egygyermekes birminghami anyát két héttel korábban diagnosztizálták harmadik stádiumú mellrákkal. Pedig november közepén, egy vizsgálaton megnyugtatták, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Karácsonykor már a saját temetésemet tervezgettem

– mondta a nő a Sunnak.

A rémálom azzal kezdődött, hogy egy háziorvosi rutinvizsgálaton egy csomót fedeztek fel Janine mellében. Az orvosa nyugtatgatta, hogy minden bizonnyal csak egy ciszta az, aggodalomra semmi ok. A nőnek azonban rossz érzése volt, ezért nem nyugodott meg, amíg be nem utalták alaposabb vizsgálatra. A mammográfia és a biopszia után is azt mondták neki, hogy ne idegeskedjen, 95 százalék eséllyel csak egy cisztáról van szó. Janine a karácsonyi bevásárlás kellős közepén járt, amikor felhívták, hogy jó lenne, ha mielőbb bemenne a klinikára, mert elkészültek a leletei és meg kellene beszélnie egy orvossal az eredményeket. Janine-nél a mellrák egy agresszív fajtája alakult ki, így még karácsony előtt el kellett kezdenie a kemoterápiát.

Darabokra hullott körülöttem a világ, rettegtem. Amikor megkérdeztem az orvost, hogy meg fogok-e halni, azt válaszolta, mind meg fogunk. Ez valósággal sokkolt.

A jó hír az volt, hogy mellén kívül nem találtak daganatot Janine testében. Karácsony reggelén, miután összetakarította a kihullott haját, a nő beállt a zuhany alá és sokáig zokogott. Aztán úgy döntött, hogy 13 éves lányáért, Abigailért összeszedi magát. Életében először parókát tett fel, amitől jobban érezte magát. Folyamatos rosszullétei ellenére egészen tűrhetően egészen jól telt a napja.

A kemoterápia márciusig tartott, de a gyógyszer nem hatott a tumorra. A daganat 2cm-ről 7 cm-re növekedett a bal mellében. Csak a masectomia maradt. Az orvosok a Janine mellén kívül 15 fertőzött nyirokcsomót is eltávolítottak.

Amikor a műtét után először láttam meg magam meztelenül a tükörben, egyáltalán nem azt történt, amire számítottam. Azt hittem meg leszek rettenve, és sírni fogok, de csak hatalmas megkönnyebbülést éreztem.

Janine csak arra figyelt, ami még mindig jól nézett ki rajta. Elégedetten állapította meg például, hogy nincs az a durva kemoterápia, amelyik árthatna egy tetovált szemöldöknek. A műtét után két hónnappal az anya újabb kemoterápián esett át, a kezelések szeptemberben értek véget.

A betegség teljesen megváltoztatta Janine életét. Elhatározta ezen túl azon fog dolgozni, hogy sorstársai, a daganatos betegségekkel küzdő nők életét jobbá tegye. Még pedig azáltal, hogy a kezelések durva hatásai ellenére is szépnek érezhessék magukat. Janine kozmetikus iskolába jár és megtanulta, hogyan tetováljon szemöldököt.

(Kiemelt képünkön Janine Vickery, fotó: SWNS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik