Tech

Csúnya vége lett a rakétareptetésnek

A SpaceX újabb Falcon 9 rakétát bocsátott fel december 5-én. Bár a 2,5 tonnányi felszerelést és ellátmányt szállító Dragon kapszula már úton van a Nemzetközi Űrállomás felé, a Falcon 9-nek nem sikerült tökéletesen a visszatérés.

Joel Montalbano, a NASA munkatársa és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjának igazgatóhelyettese szerint elképesztő rakétaindítás volt, három héten belül ez volt a negyedik alkalom, amikor újabb rakományt bocsátottak fel az ISS-hez.

Bár maga az indítás sikeres volt, a Falcon 9 visszatérése már kevésbé – írja az IFLScience. A tervek alapján a rakéta első fokozatának vissza kellett volna térnie, egy meghibásodás miatt azonban pörögni kezdett, és elvétette a leszállóhelyet. A rakéta így az Atlanti-óceánban landolt, a leszállás során feltételezhetően nem sérült meg.

Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója a Twitteren számolt be az esetről. Mint írja, a rácsszárny hidraulikus pumpájának leállása okozta a problémát. Musk szerint a rakéta nem sérült meg, tovább küldte az adatokat, és mentőhajó indult a kiemelésére.

A mérnökök időben stabilizálták a rakéta forgását, lehetővé téve sértetlen leszállást a vízben

– írja a SpaceX-vezér. Musk később egy videót is megosztott az esetről. Ez az első alkalom, amikor egy Falcon 9-nek nem sikerül a szárazföldre landolnia – az előző 12 próbálkozás, illetve a 20 robothajós visszatérés mind sikeres volt.

A rakétát egyébként eredetileg kedden bocsátották fel, a szakértők azonban felfedezték, hogy a Dragon kapszulában tartózkodó egerek tápláléka megpenészedett, ezért egy nappal el kellett csúsztatni az indítást. Az egereket a Nemzetközi Űrállomáson különböző kísérletekhez használják fel.

Kiemelt fotó: SpaceX

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik