Tudomány

Annyit volt az űrben, hogy újra meg kellett tanulnia járni

Nagyjából három héttel ezelőtt érkezett vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomás legénységének három tagja, a hazatérést követően azonban még messze nem ért véget az űrhajósok munkája.

Drew Feustel ugyan nem volt tagja a visszatérőknek, így sem ismeretlenek előtte az űrhajósok viszontagságai. Az asztronauta egy Twitter-bejegyzésben üdvözölte a hazatérőket – írja a BGR.

A tweethez egy októberben készült videó is tartozik, amelyben az látható, ahogy Feustel 200 napnyi űrben eltöltött idő után épp a sétálást gyakorolja.

Az asztronauta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 55. és 56. expedíciójának tagja volt, és ahogy ez az űrhajósoknál lenni szokott, a mikrogravitációs környezetben teljesen elszokott a két lábon járástól.

Bár az ISS fedélzetén a szakértők mindent megtesznek, hogy izmaik egészségét megőrizzék, hiába a sok edzés, testük egyszerűen nem képes felkészülni arra, hogy milyen lesz újra bolygónkon járni. Feustelhez hasonlóan a nemrég visszatért űrhajósoknak is rengeteget kell majd gyakorolniuk, mire ismét hozzászoknak a földi körülményekhez.

Az efféle videók jól szemléltetik, hogy az ISS legénysége mennyi áldozatot hoz a tudomány fejlődéséért. A felvétel ugyanakkor arra is rávilágít, hogy milyen problémák adódhatnak egy-egy hosszabb űrmisszió során. Ha 200 nap után Feustel teste ennyire elszokott a sétálástól, vajon mi lesz, ha az űrhajósoknak hosszabb ideig, például egy Mars-expedíció során kell mikrogravitációs körülmények közt tartózkodniuk?

Kiemelt fotó: NASA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik