Tudomány

Sérült űrhajóval utazik haza az űrállomás legénysége

Az Energija orosz űrkutatási vállalat szerint a Szojuz MSZ-09 űrhajó orbitális kabinján keletkezett apró lyuk nem fogja veszélyeztetni a Nemzetközi Űrállomás legénységét, amikor december 20-án visszatérnek a Földre.

Oleg Kononyenko és Szergej Prokopjev, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz kozmonautái keddi űrsétájuk során megvizsgálták az űrállomáshoz dokkolt űrhajón kialakult apró lyukat – írja az MTI. A sérülést augusztusban észlelték, a repedés miatt levegőszivárgás és kisebb nyomáscsökkenés történt az űrállomáson. A lyukat belülről ki tudták tömni, de továbbra sem tudják, hogy miként jelenhetett meg.

nemzetkozi-urallomas(210x140).jpg (nemzetközi űrállomás)
Szigszalaggal foltozták be a Nemzetközi Űrállomást
Amit a szigetelőszalag nem javít meg, az nem is menthető - Mark Watneynek igaza volt.

A két orosz űrhajós a hővédő szigetelést és a meteoritvédelmi ernyőt megbontva mérte fel, illetve fényképezte le a lyukat, emellett mintákat is vettek a repedés felszínéről. A mintákra további vizsgálatok várnak.

Az Energija közleménye alapján a sérülés semmilyen veszélyt nem jelent az ISS legénységére, és a Földre való visszajutás során sem okozhat problémát.

A nyílás az orbitális kabinon található, amely röviddel a lekapcsolódás után le is válik a visszatérő kabinról, végül pedig elég bolygónk légkörében.

Az ISS-en augusztus 30-án észleltek nyomáscsökkenést, később pedig megállapították, hogy az űrállomáshoz kapcsolt Szojuz orbitális kabinján lévő 3-4 milliméteres nyíláson keresztül szökik a levegő. A szakemberek utóbb arra jutottak, hogy az űrhajó testét kívülről fúrták meg.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy a sérülés szerelés közben vagy a világűrben keletkezhetett. Az orosz tisztségviselők határozottan tagadták azokat az értesüléseket, melyek szerint az eset kapcsán az ISS amerikai legénységét gyanúsították volna.

A Nemzetközi Űrállomáson időnként előfordulnak műszaki hibák és működési zavarok, az esetek túlnyomó többségében azonban ezek nem jelentenek veszélyt a legénységre.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik