Tudomány

Eddig ismeretlen világot látogat meg a NASA

A Pluto után hamarosan eléri újabb célpontját is a New Horizons űrszonda: az Ultima Thule becenévre keresztelt aszteroidához az új év első napján fog odaérni az eszköz, így a NASA tényleg különleges szilveszternek néz elébe idén.

A New Horizons legújabb célpontja a 2014 MU69 aszteroida, ami annyira messze van, hogy nagyjából még semmit nem tudunk róla, teljesen ismeretlen világ a csillagászok számára. Az Ultima Thule becenéven futó kisbolygóhoz a szonda január elsején ér majd oda, a szonda irányítócsapata már hetek óta készíti elő a manővert. A helyzetet az nehezíti, hogy a szonda már olyan messze van, hogy 12 órás kommunikációs csúszással kell számolni, így, ha valami rosszul sül el, a csapat csak túl későn értesül róla.

Az Ulitma Thule körül szerencsére nincs sem gyűrű, és kísérői sincsenek, az elmúlt hetekben a New Horizons feladata az volt, hogy ezt felderítse. Most már csak arra kell figyelni, hogy a szonda ne kerüljön annyira közel hozzá, hogy az esetleg körülötte mozgó törmeléktől megsérülhessen. A terv az, hogy a New Horizons 3500 kilométerre közelíti meg az aszteroidát, és innen lő annyi képet, amennyit csak tud. Összehasonlításként: a Plútóról 12500 kilométeres távolságról lőtte azokat a gyönyörű és részletes képeket.

A New Horizons felvételei az aszteroidáról – fotó: New Horizons / NASA

A szonda jelenleg “találkozási módban” van, ami egyfajta biztonsági mód, és azt biztosítja, hogy a tudományos eszközök akkor is működjenek, ha a szondában valami meghibásodik. Erre azért van szükség, mert a korábban említett 12 órás kommunikációs késleltetés nehezíti, hogy az irányítócsapat beavatkozhasson, ha valami baj van, hiszen

a szonda már el is húz az aszteroida mellett, mire a Földön rájönnek, hogy valami nem stimmel.

Néhány nappal azelőtt, hogy a találkozási módot bekapcsolták, a New Horizons készített egy képet az aszteroidáról, tízmillió kilométeres távolságból – ezen még nem látszik sok minden, de ha minden jól megy, január másodikára virradóra már gyönyörű fotóink lesznek erről az ismeretlen világról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik