Tudomány

Musk átnevezte a Kibaszott Nagy Rakétát

Új nevet kapott a SpaceX hatalmas rakétája, a BFR. A szerkezet fejlesztése jelenleg a vállalat legfontosabb projektje.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk a Twitteren jelentette be, hogy átnevezte a BFR-t – írja a TechCrunch. A BFR a Big Falcon Rocket és a Big Fucking Rocket kódneveket jelölte, utóbbi nagyjából azt jelenti: Kibaszott Nagy Rakéta.

A rakéta most a kevésbé fantáziadús Starship Super Heavy nevet kapta.

A Kibaszott Nagy Rakéta, pardon, a Starship Super Heavy mélyűri missziókban fog részt venni. A rakéta többek közt a Mars kolonizálásában is szerepet kaphat, embereket, alkatrészeket és felszereléseket szállíthat majd a vörös bolygóra. A tervek alapján a Starship Super Heavy a 2020-as évekre készülhet el.

Musk tweetjére egy felhasználó azt reagálta, hogy a rakétát egészen addig nem lenne szabad starshipnek, azaz csillaghajónak nevezni, amíg nem jutott el egy másik csillagrendszerbe. A SpaceX vezére erre azt válaszolta, hogy a rakéta későbbi verziói bizonyosan eljutnak majd idegen csillagokhoz is.

Bár a Starship Super Heavy még a fejlesztés korai szakaszában jár, a SpaceX-szel már most leszerződött egy japán vállalkozó egy Hold körüli utazásra. Juszaku Maezava legkorábban 2023-ban juthat el az égitesthez, és ő lehet az első civil, aki megkerüli a Holdat.

Megvan, kit visz a SpaceX a holdkörüli űrutazásra
Yusaku Maezawa japán milliomos az első utas, de nem megy egyedül.

A Starship Super Heavy valóban gigantikus rakéta lesz: a kétfokozatos eszköz 118 méter magas lesz, és akár 100 tonna rakományt is eljuttathat majd a Marsra.

Kiemelt kép: SpaceX

Ajánlott videó

Olvasói sztorik