Tudomány

Pépesre zabálta az agyát egy ritka amőba

Amerikai orvosok igen ritka esettel találkozott, miközben egy 69 éves nőt vizsgáltak. Az agyáról készült képek ugyanis felfedték, hogy agyának egy jelentős része elpépesedett.

A Keenan J. Piper, a seattle-i Svéd Orvosi Központ munkatársa kollégáival csapat egy krónikus arcüreg-gyulladásos nőt vizsgált – írja az IFLScience. A szakértők azt javasolták a páciensnek, hogy víz segítségével próbálja meg kitisztítani az arcüregét és az orrüregét, a beteg azonban steril folyadék helyett olyan csapvizet használt, amely egy boltban vásárolt szűrőn ment keresztül.

Nagyjából egy évvel később különös tünetek, például orrjárat körüli kiütések jelentkeztek a nőnél. Miután rohamot kapott, kognitív képességei pedig jelentősen romlottak, az orvosok úgy döntöttek, alaposabb vizsgálat alá vetik az agyát.

Elfeledett betegségbe halt bele a fiatal sportoló
Egyre gyakrabban üti fel a fejét a ritka fertőzés.

A CT felfedte, hogy a páciens koponyájának hátuljában egy 1,5 centiméteres seb található. Mivel az elváltozás közönséges agytumornak tűnt, ezért műtéttel akarták kezelni. Az operáció során viszont a sebészek valami megdöbbentőt találtak.

Mikor a nőt műtöttem, az agyának egy nagyjából golflabdányi része véres pép volt

– nyilatkozta Charles Cobbs, a csapat tagja. A páciens agyszövetéből vett mintát elemezve utóbb kiderítették, hogy a beteg agyát egy igen ritka agyevő amőba, a Balamuthia mandrillari támadta meg. A betegen a szakértők már nem tudtak segíteni, nagyjából egy hónappal az operáció után meghalt.

A kórokozó világszerte fellelhető a talajban és az édesvízben. Feltételezhető, hogy a nőt azután fertőzte meg az egysejtű, hogy arcüregét csapvízzel tisztította ki. Az orr és a környező területek vérellátását kihasználva ugyanis az amőba a páciens agyáig is eljuthatott. Bár nagyon ritka, hogy ily módon alakuljon ki fertőzés, a nő korából adódóan könnyebben megbetegedhetett.

Ha az embernek megfelelően működik az immunrendszere, kifejezetten kis eséllyel támadhatja meg az amőba: világszerte eddig mindössze 200 esetet regisztráltak, ebből 70-et az Egyesült Államokban. A fertőzés ugyan kifejezetten ritka, ha egyszer kialakul a betegség, csupán a páciensek 10 százaléka éli túl.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik