Tudomány

Két hónapig élt egy lárva a bőre alatt

Egy floridai nő alighanem sosem fogja elfelejteni belize-i nászútját, és nem csak a kellemes emlékek miatt. A nő bőrébe ugyanis egy légy lárvája költözött, a parazitát pedig csak két hónappal később fedezték fel.

A 36 éves nő két hónappal hazaérkezése után vette észre, hogy valami nincs rendben – írja a Live Science. Az esetről beszámoló orvosi jelentés szerint a páciens egy pattanásra emlékeztető dudort talált ágyéka bal oldalán. A kelés viszketett, de nem tűnt fájdalmasnak. A nő úgy gondolta, hogy valamilyen rovar csíphette meg, ezért elment orvosához, aki arra jutott, hogy egy elfertőződött pókcsípéssel van dolguk. A beteg így antibiotikumot kapott.

A gyógyszer azonban nem segített, ezért ismét szakértőhöz fordult, ezúttal viszont egy sérülésekre specializálódott klinikát keresett fel. Enrico Camporesi, a tampai Memorial Hospital munkatársa és a nőt kezelő orvos szerint a seb csípésre emlékeztetett, közepén azonban egy apró lyuk volt, melyből genny szivárgott.

A sérülés tapintásra keménynek tűnt, mintha lenne benne valami. Camporesi először arra gyanakodott, hogy a páciens nyirokcsomójában alakult ki gyulladás, ezért továbbküldte betegét egy sebészhez.

A kolléga aztán megállapította, hogy egy parányi élőlény van a nő bőre alatt.

Mikor felnyitották a duzzanatot, egy tüskés lárvát azonosítottak, melyről utóbb megállapították, hogy egy parazita légyfaj, egy emberbagócs (Dermatobia hominis) egyik egyede.

Az emberbagócs Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A rovar lárvái melegvérű élőlények, például emberek bőrében fejlődnek ki. Mivel a bőrbe ágyazódva levegőre van szükségük, olyan kelést alakítanak ki, amely egy lyukon át képes szellőzni. Camporesi úgy véli, amennyiben a lárvát nem távolították volna el, tovább az fejlődött volna, és még nagyobb lyukat hozott volna létre.

Bár a nőt először megviselte, hogy egy élősködőt találtak szervezetében, néhány héttel a rovar eltávolítása után a bőre teljesen regenerálódott.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik