Tudomány

Elfeledett betegségbe halt bele a fiatal sportoló

Egy kansasi főiskolai sportoló egy igen ritka bakteriális fertőzés miatt halt meg. Az érintett betegséget egyes szakértők csak elfelejtett betegségnek nevezik.

A 23 éves Samantha Scott a Kansasi Állami Egyetem evezőscsapatának kormányosa volt, posztján kimagasló sportolónak számított -írja a Live Science. A fiatal versenyzőnél két héttel ezelőtt jelentkeztek az első tünetek.

Az orvosok először azt hitték, hogy mandulagyulladás okozta Scott rosszullétét. A betegség többek közt torokfájdalmat, lázat és nyelésnél jelentkező fájdalmat vált ki.

Utóbb azonban kiderült, hogy a sportolónál Lemierre-szindróma alakult ki, amely annyira ritka, hogy egyes szakértők elfelejtett betegségként hivatkoznak rá.

A Lemierre-szindróma egy bakteriális fertőzés hatására alakul ki, a rendellenesség pedig eleinte mandulagyulladásra emlékeztető tüneteket idéz elő. A betegség a nyaki erek gyulladásával kezdődik, majd idővel gennyes szövetek válnak le, melyek a test különböző részeibe, például a tüdőbe vándorolhatnak.

A szindrómát több baktérium is kiválthatja, a leggyakoribb kórokozó azonban a Fusobacterium necrophorum. Ezt a mikroorganizmust sokszor az egészséges emberek torkában is megtalálható.

A betegség a legtöbbször fiatal felnőtteknél jelentkezik, kialakulásának oka ugyanakkor kevéssé ismert. Egyes elképzelések szerint egyéb vírusok vagy baktériumok tehetik lehetővé, hogy az F. necrophorum megtámadja a nyálkahártyát.

A betegséget gyors antibiotikumos kezeléssel tudják gyógyítani, a diagnózis néhány napos késése viszont végzetes lehet. Mivel a rendellenességet könnyedén félre lehet diagnosztizálni, az orvosok gyakran tévednek.

Bár a Lemierre-szindrómát elfeledett betegségnek is hívják, az utóbbi időkben egyre gyakrabban fordul elő.

A Birminghami Alabamai Egyetem adatai szerint évente 70 ezer fiatalból egynél jelentkezik a betegség, és az esetek mintegy 6 százalékában okoz halált.

Kiemelt fotó: Thinstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik