Belföld

A legdrágább népbetegséggé válhat az elhízás

2025-re a felnőttek 24 százaléka elhízottá válhat Magyarországon: ez 1 866 000 ember.

Ezt a rémisztő statisztikát hozta nyilvánosságra a The Lancet orvosi hetilap az október 11-i Elhízás Világnapján (World Obesity Day). A tanulmány készítői felhívják a figyelmet arra, hogy az elhízás kezelés nélkül olyan betegségekhez is vezethet, mint a

  • különböző szívbetegségek,
  • cukorbetegség,
  • májbetegség és
  • a rák több típusa.

Ráadásul Magyarországon rengeteg pénzbe kerül ezen betegségek kezelése. A minap megjelent kutatás szerint ez az összeg 2025-re el fogja érni az évi 1,8 milliárd dollárt, azaz a 475 milliárd forintot. Ha pedig a 2017 és 2025 közötti időszakot nézzük, akkor ez az összeg 14,9 milliárd dollár, azaz 3,9 billió forint.

Ezzel szemben a tanulmány azt állítja, hogy ha 580 millió dollárt, azaz 153 milliárd forintot fordítanánk az elhízás kezelésére, akkor a felnőtteknél 24-ről 19 százalékra csökkenne az elhízottak aránya, így kevesebbet kellene költeni az így kialakult betegségek kezelésére is.

A Elhízás Világnapjának hivatalos oldalán elérhető a hazánkra vonatkozó tavalyi statisztika is, e szerint ha nem történik drasztikus változás,

2025-re 369 ezer túlsúlyos vagy elhízott gyerek lesz Magyarországon.

Ennek következtében a magyar gyerekek közül

  • 11 ezret sújt majd a csökkent glükóztolerancia,
  • háromezer szenved majd kettes típúsú cukorbetegségben,
  • 24 ezernek lesz magas vérnyomása és,
  • 33 ezren küzdenek majd a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegséggel.
Fotó: Thinkstock

Az Elhízás Világnapján közzétett statisztikákból azonban kiderült, hogy nem csak Magyarországon ekkora a baj. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve 2025-re világszerte 2,7 milliárd felnőtt válik elhízottá. Ha ez valóban megtörténik, annak elképesztő következményei lesznek, csak az orvosi költségek évi 1,2 billió dollárt, azaz 315 billió forintot tesznek ki a becslések szerint. Összevetésként, a világ leggazdagabb emberének, azaz Bill Gates teljes vagyona 85 milliárd dollár.

Az 5 és 19 év közötti gyerekek között leginkább Kelet-Ázsiában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Írországban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon nőtt az elhízottak száma. A kutatók úgy vélik, ezért egyébként az olcsó, hízlaló ételek túlzott népszerűsítése felel. Ezen kívül kifogásolták azt is, hogy eddig mindössze a világ 20 országa vezetett be különadót a cukros üdítőkre.

A kutatók azt mondják, ha nem történik változás, hamarosan több elhízott ember él majd, mint sovány. Hozzátették, hogy a sovány lányok és fiúk száma 2000 óta világszerte csökkenő tendenciát mutat.

Az Imperial Collage London kutatóinak számítása szerint 1975-ben 5 millió elhízott lánygyermek élt a világon, ez 2016-ra a tízszeresére, 50 millióra nőtt. A kisfiúknál a szám ugyanazon időszakban 6 millióról 74 millióra változott.

A felnőtteket vizsgálva sem jobb a helyzet, 1975-ben ugyanis 100 millió elhízott felnőtt élt a világon, ez a szám a tavalyi évben már 671 millió volt. Azaz van egy szám, ami még kitartóbban emelkedik, mint a vizes vb összköltsége, hiszen ez azt jelenti, hogy

41 év alatt 571 millióval nőtt az elhízott felnőttek száma a világon.

Ezen kívül 1,3 milliárdan tartoznak a túlsúlyos kategóriába, ami szintén egészségügyi problémákat okozhat, és később elhízáshoz is vezethet.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete ezért azt szeretné, hogy az élelmiszeripar támogassa az egészséges táplálkozást, mégpedig úgy, hogy csökkenti az élelmiszerek só-, cukor- és zsírtartalmát, illetve korlátozza az ilyen termékeket.

A jelenség nem újdonság, hiszen mint korábban megírtuk, az idei OECD felmérés szerint is elég súlyos a helyzet: az elhízottak arányát tekintetve Magyarország a negyedik helyet szerezte meg a világon

  • az Egyesült Államok,
  • Mexikó és
  • Új-Zéland

után, azaz a magyar a legkövérebb európai nemzet.

Az OECD felmérésében is elég sokatmondóak a számok, ugyanis amíg Korea és Japán esetében az elhízottak aránya 6 százalék, addig ez Magyarországon 30 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik