Tudomány

Az oroszok kiderítenék, hogy Amerika tényleg járt-e a Holdon

Dmitrij Rogoziny, az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz vezérigazgatója a hétvégén egy konferencián azt mondta, 2029-es Hold-missziójuk egyik célja az lesz, hogy kiderítsék, valóban leszálltak-e az amerikaiak a Holdon az Apollo-küldetések során. Rogoziny valószínűleg csak viccelt.

A hétvégi konferencián Dmitrij Rogoziny Igor Dodon moldáv elnökkel arról beszélt, hogy létre lehetne-e hozni egy nemzetközi bázist a Holdon – számol be az IFLScience.

Felállítottuk a célt, hogy odarepüljünk, és ellenőrizzük, hogy az amerikaiak valóban ott jártak, vagy sem

– mondta a Roszkozmosz feje.

Még mielőtt a konteósok nagyon izgalomba jönnének: úgy tűnik, hogy Rogoziny csak viccelt. Bár a Roszkozmosz és a NASA régóta rivalizálnak egymással, nincs olyan valamirevaló tudós, aki ne hinné el, hogy 1969 és 1972 között az Apollo-missziókkal az amerikai űrhivatal embereket juttattak a Holdra.

Rogoziny egy, a közönség soraiból feltett kérdésre válaszolt a humoros kijelentéssel. Oroszországban az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé vált az az elmélet, mely szerint az amerikaiak sosem landoltak a Holdon, ha nem csak megrendezték a leszállást, hogy ezzel gyengítsék a Szovjetuniót. A Roszkozmosz vezérigazgatója a különös kérdésre mosolyogva, vállat vonogatva reagált.

Oroszország a tervek alapján 2024-ben fog elindítani egy robotot a Holdhoz, amely képes lesz potenciális leszállóhelyeket találni egy későbbi emberes misszió számára.

Kiemelt fotó: NASA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik