Tudomány

285 milliót ér egy darab a Holdból

Egy közelgő New York-i aukción izgalmas tételt, egy adag holdmintát fognak értékesíteni. A becslések alapján a minta mintegy 1 millió dollárért (nagyjából 285 millió forintért) kelhet el.

Az egyetlen ismert, magánkézben lévő és dokumentált eredetű holdmintát 1970-ben gyűjtötték be a Mare Crisium nevű régióban – írja a Barrons. Miután elszállították a Földre, a mintát Nina Ivanovna Korolevának, Szergej Pavlovics Koroleva özvegyének adták át. Szergej Koroleva a szovjet űrprogram korábbi igazgatója és főtervezője volt.

A minta 1993-ban egy New York-i aukción cserélt először gazdát 442 500 dollárért, azaz mintegy 126 millió forinttért. Az új, ismeretlen nevű tulaj 25 éven át őrizgette kivételes kincsét, mielőtt felkínálta volna aukcióra.

A becslések alapján a minta 700 000 – 1 millió dollárért, azaz nagyjából 199-285 millió forintért kelhet el a november végén induló liciten.

A holdminták általában állami tulajdont képeznek. A mintákat a szovjetek és az amerikaiak gyűjtötték be a hidegháború alatt, az Egyesült Államok azonban utóbb elajándékozott néhány darabot más országoknak.

A novemberi aukción a minta mellett különböző amerikai és szovjet űrprogramokból származó tárgyakat, például űrfotókat és szkafandereket is el fognak adni.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik