Tudomány

Furán születnek az elefántok az orvvadászok miatt

Rohamtempóban dolgozik az evolúció és a természetes kiválasztódás az elefántok megmentésén: az állatoknál megfigyelhető, hogy egyre kisebb agyart növesztenek, így védekeznek az elharapódzó orvvadászat ellen.

A természet mégiscsak csodálatos: az evolúció segített a különböző állatfajoknak abban, hogy a saját környezetükben túléljenek, most pedig abban is közrejátszik, hogy az elefántok is minél nagyobb eséllyel éljenek túl. A National Geographic szerint Mozambikban az állatok egyre több olyan egyed születik, amelynek kisebb a agyara, sőt, vannak olyanok is, amelyek agyar nélkül jönnek a világra.

Korábban a helyi nőstény elefántok mindössze 2-4 százaléka élt agyar nélkül, ma már ez az arány a populáció egyharmada. A National Geographic elefántszakértője, Joyce Poole szerint ez egyértelműen azért van így, mert az orvvadászatnak komoly következményei vannak az elefántokra nézve, és nemcsak a populációk számára, hanem az evolúcióra való tekintettel is.

A természet hamar rájött, hogy az agyar nélküli állatok túlélnek – fotó: AFP / Biosphoto / Joel Fischer

A Gorongosa Nemzeti Parkban biológiai előnye van annak, ha egy elefántnak nincs agyara, hiszen értéktelenné válik az orvvadászok számára. Ezért nagyrészt azok az állatok élnek túl, amelyek agyar nélkül, vagy nagyon kicsi agyarral születnek, ezt a tulajdonságukat pedig tovább örökítik az utódjaikra is. A nagyobb agyart produkáló génekkel rendelkező elefántok hamar elpusztulnak, azok viszont tovább élhetnek, amelyeknek nincs ilyen, az orvvadászok számára kincset érő csontnyúlványuk.

Évtizedekkel ezelőtt mintegy 4000 elefánt élt a nemzeti parkban, de 1992-ben, a mozambiki polgárháború után a számuk megtizedelődött. A túlélő állatok közül mintegy 200 nősténynek nincs agyara,

az újonnan született nőstény borjak közül pedig 32 százalék jön világra agyar nélkül.

Lefoglalt elefántagyarakat égetnek Kenyában – fotó: MTI/EPA/Dai Kurokawa

Az elefántagyarról egyébként úgy hírlik, hogy gyógyító ereje van, rengeteg betegség ellen orvosság, és termékenységet, valamint erőt ad – persze egyikre sincs tudományos magyarázat. Mégis, Afrika és Ázsia számos területén többet ér, mint az arany, annak ellenére, hogy rengeteg helyen szigorúan tilos vadászni az állatokat érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik