Tudomány

Egyedül az elefánt ért meg minket

Elefantbebi(960x640)(1).jpg (elefántbébi, münchen, )
Elefantbebi(960x640)(1).jpg (elefántbébi, münchen, )

Az egyetlen állat, amelyik képes megérteni az emberi gesztusokat. Nem megtanulja, megérti.

Az ember számtalan állattal tud kommunikálni a kutyától a csimpánzig, a papagájtól a tevéig. Ám mindannyi ember és állat közti interakció hosszabb-rövidebb tanulás eredménye. A kutya leül, ha mondjuk neki, mert megtanulta. Tudjuk, hogy dühös, ha a csontjához közelítve morog, mert megtapasztaltuk. Ám egyetlen olyan állatot sem ismertünk eddig, amelyik ösztönösen, trenírozás nélkül megérti, mit akarunk neki “mondani”.

Ösztönösen csinálják

A St. Andrews Egyetem kutatói afrikai elefántoknál bizonyították be, hogy képesek értelmezni az emberi gesztusokat. Figyelemre méltó, ha számításba vesszük, az ormányosokat az ember nem háziasította. Még megdöbbentőbb, hogy mindezt a legcsekélyebb tanítás, trenírozás nélkül képesek.

Richard Byrne és Anna Smet tizenegy fogságban élő elefántot tanulmányozott. Az állatokat turisták szállítására képezték ki, ám egész életükben szóbeli utasításoknak engedelmeskedtek, gesztusokra soha nem tanították őket. A kísérletek során egyforma vödröket helyeztek el az elefántoktól távolabb, az egyikbe pedig élelmet rejtettek.

Elsőre is ment

A kutatók utóbbi vödörre mutatva jelezték az állatnak, hol találja az ennivalót. Az elefántok az esetek kétharmadában indultak a megfelelő edény felé, ráadásul már a legelső próbálkozásra. Ilyen “mutatványra” legközelebbi rokonaink, a csimpánzok sem képesek ösztönösen. Anna Smet úgy fogalmazott: nem volt kétséges, az elefántokat be lehet tanítani, hogy kövesség az ember gesztusaival adott parancsait. Ám igencsak meglepő, hogy ezt nem kellett tanulniuk, hanem velük született tulajdonság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik