Belföld

Már mindenki láthatja a nyíregyházi elefántbébit – fotók

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 06. 22. 16:24

Az afrikaielefánt-bébi láthatóan jól érzi magát a családi csordában, és az anyja is megfelelően tudja táplálni. Nézegesse meg a kiselefánt első nyilvános lépéseit!

Gajdos László, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő állatpark igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a péntek este született elefántborjút nagyon jól gondozza az anyja, amely először ellett és szerencsére teje is bőven van a rendszeres szoptatáshoz.

 
Fotó: MTI / Balázs Attila 

A kis bikának az állatorvosok kétséget kizáróan meg tudták állapítani a nemét, és azt is, hogy teljesen egészséges. A súlyát azonban nem sikerült lemérni, így becslésre hagyatkoznak a szakemberek, akik szerint 80-100 kilogrammosan jöhetett világra.

Az afrikai elefánt a világ legnagyobb és legerősebb szárazföldi emlőse, a bika 3,4 méter magasra nő, súlya kifejlett korában eléri a hat tonnát.

 
Fotó: MTI / Balázs Attila 

Magyarországon most másodszor született afrikai elefánt, és az első is a Nyíregyházi Állatparkban látta meg a napvilágot 2007-ben.

Az elefántbika apja, Jack 23 éves, anyja, Kwaza 16 éves. Az anyaállat kétéves vemhesség után hozta világra kicsinyét, és az ellés komplikációmentes volt.

A nyírségi állatkertben tíz éve tartanak afrikai elefántokat. Természetes élőhelyük Afrikában a Szaharától délre található, ma már ott is elsősorban nemzeti parkok és védett területek lakói.

 
Fotó: MTI / Balázs Attila 

Az afrikai elefánt hatalmas méreteit jól jelzi, hogy bélrendszere például 30-40 méter hosszú. A farka hegyétől az ormányáig 8 méteres elefánt lábai alsó oldalukon párnázottak, így tetemes súlya ellenére a járása viszonylag halk. A legjellegzetesebb testrésze, az ormánya kétméteres, negyvenezer izomcsomóból áll. Ormányának végén, alul és felül egy-egy fogóujj van. Az ormányát főként szaglásra, légzésre és ivásra, de táplálékszerzésre is használja, a magasabban lévő faágakat azzal éri el.

Az indiai elefánttól az afrikai fajtát jóval nagyobb fülei különböztetik meg. A nagy fül a nagyobb hő leadást biztosítja, illetve azzal legyezi, hűti testének többi részét, gyenge légáramlatot keverve mozgatásával.

Elefántbébi Nyíregyházán álló (Array)
Fotó: MTI / Balázs Attila

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.