Tudomány

Turistákat küldhet az űrbe a NASA

A NASA is csatlakozhat azokhoz a magánvállalatokhoz, melyek a jövőben magánszemélyeknek is biztosítanak majd lehetőséget az űrutazásra.

A Virgin Galactic, a Blue Origin és a SpaceX után a NASA is bekapcsolódhat az űrturizmusba – írja a Fortune. Az űrhivatalnál ugyanis olyan javaslatot kezdtek el tárgyalni, mellyel lehetőséget adnának a civileknek, hogy jegyet vásároljanak a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) utazó rakétákra.

Ez lehetne az első alkalom, amikor a NASA szerepet vállalna az űrturizmusban, az orosz állami űrhivatal, a Roszkozmosz ugyanakkor már 2001-ben felküldött egy magánszemélyt az űrbe. Akkor az amerikai üzletember, Dennis Tito 20 millió dollárt fizetett azért, hogy felszállhasson egy Szojuzra, és elutazhasson az ISS-hez. A Roszkozmosz a későbbiekben is kötött hasonló megállapodásokat civilekkel.

2021-ben bocsáthatják fel a világ első űrhoteljét
Egy 12 napos túra az állomáson 9,5 millió dollárba fog kerülni.

A NASA-nál a tárgyalások még a kezdeti szakaszban járnak. Az űrhivatalnál bíznak benne, hogy az űrturizmus megindításával új kapcsolatokat építhetnek ki a magánszektorral, és a közvélemény figyelmét is felkelthetik.

Jim Bridenstine, a NASA igazgatója egy augusztusi prezentáció során már elmondta, hogy a jövőben szeretnék javítani a hivatal közmegítélését. Ehhez nemcsak brandet akarnak építeni, hanem a magánvállalatokkal is javítani szeretnék a kapcsolataikat.

Bár az új javaslatot a NASA érintett albizottsága támogatja, az egész tanácsadó testület, illetve Bridenstine beleegyezésére is szükség lesz ahhoz, hogy a terv megvalósuljon.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik