Tudomány

Félelmetes felvételek érkeztek az űrből

Kalifornia ismét lángokban áll: az állam területén több hatalmas tűzvész is tombol. A füstoszlopok olyan óriásiak, hogy azokat még a Föld körül keringő műholdak is képesek megörökíteni.

A NASA és az Egyesült Államok Geológiai Intézetének (USGS) közös műholdja, a Landsat 8 november 9-én örökítette meg a Camp-tűzvészt – írja a Sapce.com. A gyorsan mozgó lángok teljesen elpusztították az észak-kaliforniai Paradise városát, a katasztrófa eddig 23 emberi életet követelt. A régióból 150 ezer embert kellett evakuálni.

Kalifornia lángokban - megrázó fotók
Ez a tűzvész az egyik legsúlyosabb az állam történetében, péntek este kilencnél járt a halálos áldozatok száma.

A Camp-tűzvész magyar idő szerint csütörtök délután alakult ki, szombat hajnalra pedig már 36 400 hektárnyi területet perzselt fel, szinte semmit sem hagyva maga után.

A NASA másik űreszköze, a Terra műhold a Camp mellett két kisebb tüzet, a Hill- és Woolsey-tűzvészt is megfigyelte. Ezek jóval délebben, Los Angelestől nem messze tombolnak, és a becslések alapján szombat reggelig mintegy 16 200 hektárnyi területet pusztítottak el.

Fotó: NASA Earth Observatory image by Joshua Stevens, using MODIS data from NASA EOSDIS/LANCE and GIBS/Worldview

Kaliforniát idén több jelentős tűzvész is sújtotta: nyáron a Mendocino-tűzvész 185 800 hektár területet égetett fel, korábban egyetlen tűz sem vitt végbe ilyen pusztítást az államban. Szintén nyáron tombolt Kaliforniában a Carr-tűzvész, amely 8 emberi életet oltott ki, és 1500 épületet semmisített meg.

Kiemelt fotó: NASA Earth Observatory image by Joshua Stevens, using Landsat data from USGS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik