Tudomány

Káprázatos képek érkeztek az űrből

A NASA űrszondája, a Jupiter környezetét vizsgáló Juno káprázatos képeket készített a Naprendszer legnagyobb bolygójáról.

A lenti képet az űreszköz október 29-én hozta létre, amikor a szerkezet 16. alkalommal közelítette meg a gázbolygót. A Juno ekkor 7000 kilométerre járt a Jupitertől – számol be az IFLScience.

A felvétel bal felső sarkában egy hatalmas, fehér anticiklon látható, melyet a NASA sárkányszemnek nevezett egy Twitter-bejegyzésben. A képen az égitest többi részét kavargó felhők borítják be.

Fotó: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran

Bár a képet a Juno készítette, valójában két amatőr kutató, Seán Doran és Gerald Eichstädt keltették életre azzal, hogy több részletet is kiemeltek, vagy feljavítottak. A páros már korábban is besegített az űrszonda adatainak feldolgozásába.

Doran a Twitteren további felvételeket is megosztott a Jupiterről.

A Juno Jupiter körüli misszióját a közelmúltban meghosszabbították, a tervek alapján így egészen 2021-ig maradhat a gázóriásnál. A küldetés eddig az elvárásoknak megfelelően alakult, a kutatók pedig bíznak benne, hogy az elkövetkező években az űrszonda további értékes adatokat gyűjt majd.

Kiemelt kép: NASA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik