Egy ország gyászolja atyját

Korábban a témában:

Bárki, aki az elmúlt évtizedekben járt Törökországban, százszámra találkozhatott Kemal Atatürk idealizált képmásával, amelynek példányai a hivatalokon és állami intézményeken kívül szinte minden egyes üzlethelyiségben is ki vannak függesztve, és akkor még a szobrokról vagy a róla elnevezett közterekről, egyéb létesítményekről nem is beszéltünk.

Természetesen lehetetlen lenne pályáját e helyütt részletesen bemutatni, ám azt kijelenthetjük, hogy esetében ez a tiszteletadás nem feltétlenül túlzó, hiszen valóban megmentette a feldarabolástól, majd gyökeresen átformálta Törökországot.

EZÉRT LETT A TÖRÖKÖK ATYJA

Azzal talán senkinek nem mondunk újat, hogy az 1881-ben született, majd fiatal katonatisztként az első világháborúban a Dardanelláknál magának nevet szerző Mustafa Kemal volt az, aki a tehetetlen – az Oszmán Birodalmat gyakorlatilag eltörlő sèvres-i békeszerződést elfogadó – szultáni rezsimet megdöntve, a fegyveres ellenállást választva elérte a békeszerződés olyan revízióját, amely

az egykori birodalom romjain egy életképes országot hagyott meg.

Valószínűleg azt is sokan tudják, hogy ő volt az, aki modern, még a demokrácia egyes elemeit is felvonultató, szekuláris államot varázsolt az évszázados változatlanságba dermedt és az iszlám vallással teljesen egybefonódott rendszer helyére. Érdemes azonban belegondolni ennek a – ráadásul hihetetlenül rövid idő alatt, a köztársaság 1923-as kikiáltásától a haláláig eltelt 15 évben végrehajtott – változásnak a léptékébe.

A teljesen új intézmények, az oktatás gyökeres átalakítása, az elképesztő sebességű infrastruktúraépítés és iparosítás mellett Mustafa Kemal reformjai minden egyes török állampolgár mindennapi életét is gyökeresen átalakították. Az ő utasítására állt át egyik napról a másikra 1928-ban az ország az arabról a latin betűs írásra – ezzel milliók kényszerültek egy olyan világban élni tovább, ahol hirtelen nem tudták elolvasni a legegyszerűbb szövegeket sem.

Atatürk a latin ABC bevezetésekor – Wikipedia

Ő vezette be az európai időszámítás mellett 1934-ben a rögzített vezetéknevek használatát is (korábban az embereket a rangjuk vagy foglalkozásuk, esetleg lakóhelyük alapján kapott utónevekkel azonosították) – ő maga is ekkor kapta a „törökök atyja” jelentésű Atatürk nevet.

MEGMARAD?

Ennél is megdöbbentőbb, hogy ez a gyakorlatilag a semmiből, egyetlen ember vízióját követve felhúzott modern nemzetállam milyen szilárd konstrukciónak bizonyult. Kemal Atatürköt már életében elképesztő rajongás övezte régi-új hazájában, és májzsugor miatt bekövetkezett 80 évvel ezelőtti,

1938. november 10-i halála sem döntötte össze rendszerét.

A hódító iszlám birodalom helyén egy a nyugati szövetségi rendszerbe lassan betagozódó, a területszerzésben visszafogott állam született. (Persze ennek árát is megfizették a milliószámra lemészárolt vagy otthonaikból elűzött „idegen” népcsoportok tagjai, elsősorban az örmények és a kurdok.)

Egészen a legutóbbi évekig úgy tűnhetett, hogy az atatürki rendszer – ha kellett, az örökséget akár nyílt beavatkozással is őrző hadsereg segítségével – minden kihívás ellenére is fennmaradhat a gyorsan változó világban. Kérdés, hogy a most zajló átalakulás képes lesz-e ugyanilyen stabil és viszonylag békés államot teremteni. Annyi biztos, hogy ehhez nem lesz elég Atatürk portréit Erdoğan alakmásaira lecserélni.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.