Tudomány

Mesterséges hold világíthat meg egy kínai várost

Kína azt tervezi, hogy 2020-ban felbocsát egy mesterséges holdat, mellyel az utcai lámpák fényét helyettesíthetik majd.

Vu Csunfeng, a Csengdu Repüléstudomány és Mikroelektronikai Kutatóintézet (CASC) munkatársa szerint Kína két éven belül felbocsáthatja az űreszközt – írja az Express. A szerkezetet úgy tervezik meg, hogy egy 80 kilométer átmérőjű területet tudjon megvilágítani, és kiegészítse a Hold éjszakai fényét.

A mesterséges hold által előállított fény nyolcszor erősebb lesz a valódi égitest fényénél, így a megvilágított területen nem is lesz szükség utcai lámpákra.

Az eszköz a délnyugat-kínai Csengtu városára fókuszál majd.

A tervnek nem mindenki örül, sok helyi lakos attól tart, hogy az állandó fény meg fogja zavarni az életritmusukat. Kang Veimin, a Harbin Műszaki Intézet szakértője ugyanakkor megnyugtatta az aggódókat: a műhold szürkületszerű fényt fog kibocsátani, és nem lesz negatív hatással az egészségre.

Kína az utóbbi időkben egyre komolyabb erőfeszítéseket tesz az űr meghódításáért. A közelmúltban például kiderült, hogy Oroszországgal közösen egy bázist terveznek létrehozni a Holdon.

Kína 2003-ban hajtotta végre első emberes űrmisszióját, akkor 23 órát töltött Jang Li-vej az űrben. Az elmúlt 15 évben az ázsiai ország igen komoly eredményeket ért el: összesen nyolc űrhajóst juttattak el az űrbe, és egy űrlaboratóriumot is felbocsátottak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik