Tudomány

Már az ókori egyiptomiak is zoknival hordták a szandált

Szakértők egy csoportja egy több mint 100 éve azonosított ókori zoknit elemezve rekonstruálta a ruhadarab színét.

A színes zokni mintegy 1700 éves, és feltételezhetően egy gyermek bal lábára készült – írja az All That’s Interesting. A ruhadarabhoz két ujj tartozik: az egyikbe a nagylábujjat, a másikba a többi négy lábujjat kellett betenni.

A zoknit feltételezhetően azért alakították ki így, hogy szandállal is viselhető legyen.

A leletet egy 1913-1914-es feltárás során találták meg Antinopolisznál, jelenleg pedig a British Museum gyűjteményéhez tartozik. Az új kutatásban Joanne Dyer és kollégái multispektrális képalkotóval tanulmányozták a leletet. A vizsgálat végül felfedte a zokni eredeti színeit: a színezéshez három anyagot használtak fel, a vörös festő buzért, a kék festőcsüllenget és a sárga festő rezedát.

Fotó: British Museum

Az új kutatás egyik különlegessége, hogy a multispektrális eszköznek köszönhetően úgy elemezhették a ruhadarabot, hogy közben nem kellett attól tartaniuk, hogy a lelet megsérül.

Korábban kis darabokat kellett volna kivenni az anyag különböző részeiből

– nyilatkozta Dyer. A szakértő hozzátette, a zokni törékeny és kicsi, így egy efféle beavatkozás a lelet bizonyos részeit megsemmisítette volna.

A zokni amellett, hogy árulkodik az ókori egyiptomiak viseletéről, az időszámítás szerinti 250-800 közti periódust is segíthet jobban megérteni. A korszakban zajlott le az arab hódítás, a kutatók pedig úgy gondolják, hogy ez komoly hatással volt a gazdaságra, a kereskedelemre és a nyersanyagok elérhetőségére, ez pedig befolyásolta a régió lakóinak öltözködését.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik