Tudomány

Elveszett ősi város romjaira bukkantak

Régészek egy csoportja egy hatalmas, 4 300 éves település romjait tárta fel Kínában. Az ásatás során egy legalább 70 méter magas piramis is előkerült.

A piramist szemszimbólumokkal és félig emberi, félig állati arcokkal díszítették – számol be a Live Science. Az ábrák valószínűleg tovább növelték a hatalmas lépcsős piramis spirituális és vizuális erejét.

Li Dzsaang, a Csengcsou Egyetem munkatársa által vezetett kutatók szerint a piramis körül öt évszázadon át virágzott egy város. Története csúcspontján a település kiterjedése elérte a 400 hektárt, ezzel ez volt a korszak egyik legnagyobb városa.

A régészek a lelőhelyet ma Simaónak hívják, korábbi nevéről azonban nem maradt fenn írásos emlék.

A piramishoz összesen 11 kővel kirakott lépcsősor tartozik. Az építmény tetején döngölt földből létrehozott facserepes és faoszlopos paloták helyezkedtek el, melyekhez egy víztározót is kialakítottak. A város vezetői ezen építményekben éltek. A szakértők úgy gondolják, hogy a helyiek kézművességgel foglalkoztak.

A várost sáncokkal és kapukkal ellátott falrendszer vette körbe. A piramist olyan sánc határolta, amely a védelem mellett az építmény elzárását is szolgálhatta a település többi részétől.

A lelőhelyen a szakértők emberáldozatok maradványait is feltárták. Csak a külső városfal keleti kapujánál hat olyan vermet találtak, melyekben levágott fejeket helyeztek el.

Gyermeket öltek, hogy a jövőbe lássanak
Egy Mexikóvárosban előkerült lelet ismét igazolja, hogy az aztékok világa kegyetlen volt.

Az áldozatok egy része egy közeli településről, Csukaigouból származhatott. A kutatók úgy vélik, hogy Simao meghódította az északabbra fekvő várost, a lakók egy részét pedig utóbb kivégezték.

További érdekesség Simaónál, hogy egyes struktúrák építőelemei közé jáde tárgyakat illesztettek be. Úgy tűnik, hogy a város életében kifejezetten fontos szerep jutott a spiritualitásnak.

A szakértők egyébként egy ideje tudták, hogy a lelőhelynél építmények maradványai találhatóak, a feltárásig azonban azt gondolták, hogy a terület a kínai nagy falhoz tartozott. Az utóbbi időkben megkezdődött ásatás viszont felfedte, hogy Simao jóval ősibb a falnál.

Kiemelt fotó: Zhouyong Sun and Jing Shao

Ajánlott videó

Olvasói sztorik