Tudomány

Újabb űrteleszkóppal van baj, és senki nem tudja, miért

Rájár a rúd a NASA űrteleszkópjaira: nemrég a Hubble-lel volt némi probléma, most pedig a Chandra röntgenteleszkóp lépett biztonsági üzemmódba magától. A NASA egyelőre keresi az okokat, de úgy tűnik, a szerkezetnek nincs baja.

Mostanában az Amerikai Űrügynökség nem túl szerencsés, ha a szerkezeteiről van szó: nemrég a Hubble-űrtávcső is biztonsági módba lépett, a Marson tevékenykedő Opportunity rover haldoklik, a Curiosity-vel adatátviteli gondok akadtak, és a Nemzetközi Űrállomásra tartó Szojuz is meghibásodott, életveszélynek kitéve az utasait. Most pedig a Chandra teleszkóp is rosszalkodik: magától biztonsági üzemmódba állt, és senki nem tudja, miért tehette.

A biztonsági üzemmód az ilyen eszközöknél azt jelenti, hogy a távcső minden funkcióját kikapcsolja, csak azokat hagyja meg, amelyek az alapvető működéshez elengedhetetlenek. Így a szoftvereket és a hardvereket is védi egy esetleges külső vagy belső hibától.

A NASA egyelőre nem tudja, mi okozhatta, hogy a Chandra biztonsági módba váltott, de a weboldalon azt írják, ez egy teljesen szabályszerűen lezajlott eljárás volt, az űrtávcső azt tette, amit kellett neki, az űrügynökség pedig most kivizsgálja, hogy mi lehetett a kiváltó ok.

A Chandra űrtávcső (Chandra X-Ray Observatory) röntgencsillagászati műhold, az amerikai Nagy obszervatóriumok sorozat harmadik tagja. A feladata az, hogy messzi kvazárokat, szupernóvákat és fekete lyukakat vizsgáljon. Ahogy a Hubble, ez az űrtávcső is jócskán túllépte már az előre meghatározott munkaidejét: 19 éve kering a világűrben, és a NASA még legalább 2024-ig használni is fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik