Tudomány

Ez okozhatta a Szojuz balesetét

A vizsgálat nem végleges verziója szerint a Szojuz-FG hordozórakéta első fokozatának egyik oldalelemének ütközése idézte elő a felbocsátáskor történt balesetet.

Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz ügyvezető igazgatója szerint a Szojuz MSZ-10 űrhajó csütörtöki balesete a hordozóeszköz első és a második fokozatának összeütközésekor történt – írja az MTI. Emiatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.

A rakéta befejezte rendes repülését, szabályszerűen üzembe lépett az automatika

– mondta Krikaljov, hozzátéve, hogy az állami bizottság vizsgálatának végső eredményei a hónap utolsó harmadában lesznek ismeretesek.

Az Interfax hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó illetékes azt állította, hogy a balesetet az váltotta ki, hogy nem lépett működésbe egy robbanópatron, emiatt pedig az első fokozat oldalblokkjának felső részén nem nyílt ki egy biztonsági elvezető szelep. A folyamat hatására a nagynyomású gázok nem távozhattak a blokkból, és nem távolították azt el a rakéta második fokozatától. Az névtelen forrás szerint a szelep a felbocsátást megelőző ellenőrzés során még rendben kinyílt, és utóbb az előírásoknak megfelelően zárták vissza.

Krikaljov leszögezte, hogy a Szojuz-FG típusú rakéták használata csakis a baleset okainak megállapítása, illetve az abból fakadó intézkedések megtétele után indulhat meg újra.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója egy Twitteren-bejegyzésben azt írta, a szerencsétlenül járt Szojuz MSZ-10 űrhajó legénysége, az orosz Alekszej Ovcsinyin és az amerikai Nick Hague jövő tavasszal indulhat el ismét a Nemzetközi Űrállomásra. A két űrhajóst egyébként csütörtökön Moszkvába szállították, ahol kétnapos kivizsgálás vár rájuk. Vjacseszlav Rogozsnyikov, a Szövetségi Orvos-biológiai Ügynökség helyettes vezetője szerint Ovcsinyin és Hague egészséges és a közérzetük is jó.

Három űrhajós ragadhat a Nemzetközi Űrállomáson
A bajkonuri Szojuz-baleset miatt szünetel az asztronauták szállítása, személyzet nélküli üzemmódba állíthatják a Nemzetközi Űrállomást.

Kikaljov szerint szükségessé válhat, hogy a Szojuz-baleset miatt személyzet nélküli üzemmódba állítsák át a Nemzetközi Űrállomást, igaz, a szakemberek minden megtesznek azért, hogy ezt elkerüljék, hiszen az állomást alapvetően emberes missziókra tervezték. Az is elképzelhető, hogy az űrállomás jelenlegi személyzetének küldetését néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csoport felbocsátását. Orosz közlés szerint az űrállomás jelenlegi személyzete hosszú időre elegendő tartalékkal rendelkezik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt csütörtökön tájékoztatták a baleset körülményeiről. Peszkov szerint a történtekkel kapcsolatban korai még következtetéseket levonni.

A Szojuz űrhajók az egyetlen utánpótlási eszközt jelentik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnak, amióta a NASA amerikai űrügynökség 2011-ben befejezte űrsiklóprogramját. Legutóbb 1983. szeptember 23-án volt hasonló baleset Szojuz típusú űrhajóval.

Kiemelt fotó: Alexey Filippov / Sputnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik