Tudomány

Élet lehet ezen a holdon – brutális jégtüskék alatt

Egy új kutatás szerint óriási jégtüskék meredeznek a Jupiter egyik holdjának felszínén. Ha ez valóban így van, úgy nehéz dolguk lesz a szakértőknek, ha közelebbről is meg akarják vizsgálni az objektumot.

Egy új tanulmány szerint 15 méter hosszú jégtüskék boríthatják az Európé nevű hold felszínét – írja a Live Science. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebb lesz eljuttatni egy leszállóegységet az égitestre, mint eddig hittük.

Az Európé a Jupiter negyedik legnagyobb holdja. Az objektum felszínét jég borítja, a mélyben azonban egy sós vízből álló óceán feküdhet. A kutatók úgy gondolják, hogy ezen víztömegből származik az a pára, melyet az Európé gejzírjei bocsáthatnak ki magukból.

Itt a NASA bejelentése: vízpárát találtak a Jupiter egyik holdján
A szakértők már korábban is feltételezték, hogy az Európé jeges felszínén keresztül időnként vízpára szivárog az űrbe.

Napjainkban a szakértők azt gondolják, hogy ahol folyékony víz van, ott az élet is jelen van. Éppen ezért egy ideje már tervezik, hogy olyan űreszközt küldenek az Európéhoz, amely képes azonosítani az élet nyomait. Ilyen szerkezet lehet az Europa Clipper is, amely a becslések alapján a 2020-as években indulhatna el a holdhoz.

A Daniel Hobley, a Cardiffi Egyetem szakértője által vezetett csapat viszont a közelmúltban arra jutott, hogy egy leszállóegység elhelyezése az Európén egyáltalán nem lenne egyszerű.

A kutatók a jégmezők viselkedését elemezték magasan fekvő földi régiókban. Itt a napfény hatására a jég képes közvetlenül gázzá alakulni és elillanni. A folyamat hatására egyedi, tüskékre emlékeztető jégformációk maradnak hátra.

Ezek az alakzatok bolygónkon legfeljebb 1-2 méteresek lehetnek. Az Európén ugyanakkor a körülmények igen extrémek, ezért Hobley-ék szerint

a helyi tüskék akár a 15 méteres magasságot is elérhetik.

A szakértők elképzelését korábbi radaradatok is alátámasztják. Mikor a szakértők radarsugarakat irányítottak a Naprendszer egyes égitesteire, az Európénál azt tapasztalták, hogy a sugarak sokáig verődnek a felszínen, mielőtt visszatértek volna a Földre. Hobley-ék szerint a talajt borító óriási jégtüskék magyarázatot adhatnak a jelenségre.

Fontos kiemelni, hogy a feltételezett jégformációkat még nem sikerült megpillantani. Az sem lehetetlen, hogy a Jupiter sugárzása képes elsimítani a hold közelebbi oldalát, így egyelőre a tüskék jelenléte csak feltételezés.

Kiemelt fotó: NASA / Jet Propulsion Lab-Caltech / SETI Institute

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik