Tech
The Milky Way seen from the Siloli desert in Bolivia near Uyuni and Atacama. Because of the arid climate and high altitude, it is one of the best places on earth to photograph the stars.

Titokzatos jelek érkeztek a világűrből

24.hu
24.hu

2018. 10. 11. 09:23

A szakértők 2007-ben különös, ismeretlen forrásból érkező rádiójeleket azonosítottak. Azóta sorra fedezik fel a hasonló rádiókitöréseket, kutatók egy csoportja pedig most majdnem megduplázta az ismert jelek számát.
Korábban a témában:

A gyors rádiókitörések (FRB-k) olyan erős, de egyszeri rádióhullámok, melyek távoli galaxisokból származnak. Mivel az efféle események igen gyorsak, megfigyelésük egyáltalán nem könnyű. Egy új vizsgálattal azonban sikerült majdnem megduplázni az eddig ismert FRB-k számát – írja az IFLScience.

Tavaly még csak mintegy 30 gyors rádiókitörést azonosítottak a kutatók, a Ryan Shannon, a Swinburne Műszaki Egyetem munkatársa által vezetett csapat viszont most újabb 20 FRB-t mutatott ki.

Az érintett események közt található az eddigi legközelebbi és legerősebb kitörés is.

A jelek közt ugyanakkor nem akadt olyan ismétlődő forrás, mint amilyen az FRB 121102.

15 titokzatos jel érkezett egy távoli galaxisból
Nem lehetetlen, hogy a rádiókitörések egy intelligens civilizáció nyomai.

Shannonék a vizsgálatot egyetlen csillagvizsgálóval végezték, így az eredményeket sokkal egyszerűbb volt összevetni. A kutatók így sokkal pontosabban tudták meghatározni az összefüggéseket a kitörések között, és megerősítették, hogy az FRB-k valóban távoli galaxisokból érkeznek.

Egy év alatt 20 gyors rádiókitörést találtunk, ezzel majdnem megdupláztuk a 2007-es felfedezésük óta világszerte azonosított jelek számát

– mondta Shannon. A szakértő hozzátette, az Australia Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) új technológiájának köszönhetően azt is igazolták, hogy az FRB-k nem a galaktikus szomszédságunkból, hanem az Univerzum távoli régióiból származnak.

Ahogy a rádióhullámok a Világegyetemen át haladnak, interakcióba lépnek az intergalaktikus űrben lévő gázokkal. A kutatók kimutatták, hogy a különböző hullámhosszú sugárzás eltérő mértékben lassul le a gázfelhők miatt. Így az FRB-k érkezésének időpontja és hullámhossza alapján következtetni lehet arra, hogy mennyi anyag van a forrás és a Föld között, vagyis a forrás lehetséges helyére is becslést tudnak adni.

Bár a módszer nem pontos, egyelőre így is ez a legjobb technika az FRB-k vizsgálatára. A számítások alapján az eddigi legközelebbi forrás mintegy 425-685 millió fényévre fekszik bolygónktól. Shannonék bíznak benne, hogy idővel képesek lesznek finomítani a módszerükön.

A csillagászok egyelőre nem tudják, hogy milyen típusú objektumok is bocsátják ki az FRB-ket. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a kutatók a lehető legpontosabban azonosítsák a titokzatos jelek születésének helyét.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.