Tudomány

Három űrhajós ragadhat a Nemzetközi Űrállomáson

A bajkonuri Szojuz-baleset miatt szünetel az asztronauták szállítása, személyzet nélküli üzemmódba állíthatják a Nemzetközi Űrállomást.

Az űrállomás elvileg személyzet nélkül is működhetne, mert tervezői számoltak ezzel a lehetőséggel – idézi az MTI Szergej Krikaljovot, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat „emberes” űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatóját. A szakemberek azonban minden megtesznek azért, hogy ez elkerülhető legyen, mert az állomás alapvetően ember által vezérelt űrrepülésekhez készült.

Lehetségesnek nevezte, hogy az űrállomás jelenlegi személyzetének misszióját néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csapat fellövését. Nem kizárt, hogy a következő Progressz MSZ teherszállító rakétát a tervezettnél később fogják felbocsátani.

Hónapokig nem mehetnek asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra
Oroszország kivizsgálja a Szojuz meghibásodását.

A Szojuz MSZ-10 űrhajó egyik hajtóművével szerdán a kazahsztáni Bajkonurból történt felbocsátást követően történt baleset, a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós túlélte, kényszerleszállást hajtottak végre.

Amíg a szakértők meg nem állapítják, mitől hibásodott meg a Szojuz MSZ-10 űrhajó, asztronauták nem mehetnek asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra. 2011 óta csak a Szojuzok fedélzetén mehetnek űrhajósok az ISS-re, az amerikaiaknak is ezt kell igénybe venniük. A következő felszállás december 20-án esedékes, háromfős személyzetet vinnének az űrállomásra. Azonban egyelőre nem tudni, hogy lesz-e erre lehetőség.

Az űrállomás mostani legénysége, a német Alexander Gerst, az amerikai Serena Aunon-Chancellor és az orosz Szergej Prokovjev decemberben térne vissza a Földre, az Európai Űrügynökség viszont már terveket készít arra vonatkozóan, ha tovább kell fenn maradniuk. A NASA viszont közölte, hogy az űreszköznek, amellyel visszatérnének, mintegy 200 nap után lemerülnek az akkumulátorai, ezért január elején el kellene hagyniuk az űrállomást. Az ellátmány viszont nem jelent gondot, japán és amerikai teherszállító űreszközökkel biztosítják az utánpótlást.

Illusztráció: ALEXEY FILIPPOV / SPUTNIK

Ajánlott videó

Olvasói sztorik